Újra beülhet a polgármesteri székbe Mezei János

Bírósági felügyelet alatt marad, de újra gyakorolhatja polgármesteri hatásköreit Gyergyószentmiklóson Mezei János – döntötte el csütörtökön a Hargita Megyei Törvényszék. Az ítélet három napon belül megfellebezhető.

A törvényszék honlapja szerint a bírák elfogadták azt is, hogy a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal belépjen a Mezei János elleni bűnvádi perbe. Ezt a panaszos, a Budapest V. Kerület és a székelyföldi város közös cége, a Monturist Kft. volt ügyvezetője, Virág Zsolt kérte.

Mezei János nyolc hónapig nem gyakorolhatta városvezetői hatásköreit, és ha az ügyészek nem fellebbeznek, ezt ismét megteheti. A bírák csütörtöki ítéletükben azt is lehetővé tették számára, hogy kapcsolatba lépjen a pernek azokkal a tanúival, akikvel eddig tilos volt beszélnie vagy találkoznia: köztük a perben károsultként szereplő Monturist Kft. vezetőségével, volt városi tanácsosokkal, a városháza alkalmazottaival stb.

Így nem kell segítség az alpolgármesternekHa Mezei János visszaül a polgármesteri székbe, okafogyottá válik a gyergyószentmiklósi önkormányzat RMDSZ-es frakciójának követelése is egy új alpolgármeter kinevezésére, a Mezei határkörét nyolc és fél hónapra átvevő Nagy Zoltán alpolgármester mellé. Legutóbb az ügyben az RMDSZ-frakció abban egyezett  mega többségben levő MPP-s frakcióval - amelynek színében Mezei Jánost is megválasztották 2008-ban, majd 2012-ben újraválasztották - , hogy augusztus 5-én ülnek le egyeztetni Nagy Zoltán új segítőjének kijelöléséről. A többszöri törvényszéki itélethirdetés-halasztás miatt az MPP-s frakció is sorozatosan haladékot kért az elöljáró-pótlást szorgalmazó RMDSZ-es városi tanácsosoktól.

A törvényszék ugyanakkor csütörtökön elutasította a védelem kérését a per felüggesztésére, és törvényesnek, illetve megalapozottnak találta a Mezei ellen felhozott vádakat. A bírák törvényesnek találták az ügyészségi kivizsgálás lefolytatását,  a bizonyítékok gyűjtését és kezelését és elrendelték a bűnvádi per elkezdését. A háromnapos fellebbezési idő elteltével kihirdetik az első tárgyalás időpontját is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?