Meghalt Corneliu Vadim Tudor

Elhunyt Corneliu Vadim Tudor hétfőn, miután aznap kórházba utalták. A rendszerváltás utáni romániai politikai élet egyik legvitatottabb alakja volt, magyar- és idegellenes kirohanásai közismertek.

A Nagy-Románia Párt (PRM) 65 éves elnöke röviddel beutalása után infarktust szenvedett. Légzési panaszok miatt szállították a bukaresti katonai kórház sürgősségi részlegére, ahol meghalt.

Hozzátartozói szerint Vadim Tudor már a hét végén is légzési nehézségekre panaszkodott. A politikus korábban került már kórházba, ugyanis cukorbetegségben is szenvedett. 

Az egészségügyi intézményből származó források szerint a PRM elnökének állapota délután négy körül súlyosbodott, a halál beálltát 18.30-kor állapították meg az orvosok. Párttársa és bizalmasa, Marius Marinescu szerint a politikust az utóbbi napokban súlyos anyagi gondok gyötörték: nem volt pénze kifizetni a birtokában lévő sajtótermékek alkalmazottait, hatalmas adósságokat halmozott fel a nyomdánál. 

Corneliu Vadim Tudor 1949. november 28-án született Bukarestben. A rendszerváltás előtt íróként volt ismert,  műveiben előszeretettel éltette a Ceaușescu házaspárt. A Securitatéhoz közel álló jó nevű író, Eugen Barbu tanítványa volt, 1989-ig együtt dolgoztak a Săptămâna folyóiratnál. A diktatúra megbukása után Vadim Tudor elindította a a nacionalista-uszító România Mare hetilapot, amelynek kezdetekkor hatalmas olvasótábora volt. A lap sikerén felbuzdulva azonos néven pártot is alapított, amely a parlamentbe is bejutott, és a Văcăroiu-kabinet idején kormányra is került. A politikus rendkívül népszerű lett, 2000-ben az elnökválasztás második fordulójába is bekerült, Ion Iliescu győzte le. Vadim Tudor ellenségként viszonyult a magyar kisebbséghez, a magyar politikusokat rendszeresen azzal vádolta, hogy egyetlen céljuk Erdély elszakítása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?