Bukarest: nem büntethetők az előírt számú menekült befogadására képtelen tagállamok

Az Európai Unió egyetlen tagállama sem büntethető azért, mert objektív okok miatt nem képes befogadni és integrálni előírt számban menedékkérőket - szögezte le vasárnap a külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek.

Bukarest az osztrák kancellárnak a Der Spiegelben szombaton megjelent állításaira reagált. Werner Faymann úgy vélte: az uniós támogatások - például a strukturális alapok - csökkentésével kellene büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandók elfogadni azokat a kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság szabott meg.

A külügyminisztérium rámutatott: a strukturális alapok kérdése nem kapcsolható össze a migrációs problémával és azzal, hogy az egyes államok miként veszik ki részüket a menekültek szétosztásában.

"Az Európai Unió szerződései szerint nincs semmilyen összefüggés a belügyminiszterek szeptember 14-ei tanácskozásán megjelenítendő román álláspont és az országunk számára elkülönített strukturális alapok között" - szögezte le a bukaresti szaktárca.

Faymannn felvetését Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke is "meglepőnek" nevezte és elutasította. Úgy vélte, Románia nem büntetethető azért a "jogos álláspontért", hogy az Európába érkező menedékkérők elosztását csak önkéntes alapon tartja elfogadhatónak és elutasítja a kötelező kvótákat.

Klaus Johannis államfő pénteken azt mondta: Románia nem tartja megoldásnak, hogy "bürokratikus módon kiszámított" kötelező kvóták alapján, "könyvelői stílusban" osszák szét a menedékkérőket, ezért az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Románia nem fogja támogatni az Európai Bizottságnak a kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?