A kormányfő szerint Románia legtöbb 1500 menekültet képes befogadni

Románia legtöbb 1500 menekült befogadására képes, ebből több száz hely máris „megtelt” a meglévő központokban – jelentette ki hétfőn a miniszterelnök.

Victor Pontát az Európai Bizottság – mindeddig még nem nyilvános – válságtervéről kérdezték az újságírók, amelyről korábban kiszivárgott, hogy Romániának hétezer migránst kellene befogadnia. Ezt az adatot a miniszterelnök, vasárnap este pedig a külügyminiszter is cáfolta.

Victor Ponta azt mondta: Romániának szolidárisnak kell lennie menekültkérdésben az EU tagállamaival, a szolidaritás azonban nem csak kötelezettségeket, hanem jogokat is jelent. „Most éppen azok a tagállamok várnak el tőlünk szolidaritást, amelyek ellenezik Románia schengeni csatlakozását” – jegyezte meg.

A kvótáról szólva a kormányfő hangsúlyozta: Románia legfennebb 1500 menekültet lenne képes befogadni. Voltaképpen még ennyit sem, mert a gyűjtőközpontok részben máris megteltek migránsokkal. A Románia által befogadandó menekültek száma a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jövő heti ülésén is napirenden lesz – tette hozzá Ponta.

FRISSÍTÉS: A Románia számára előírt uniós menekültkvóta a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői vezetőségi ülésének is napirendi pontja volt. Az ülés végén Liviu Dragnea pártelnök kijelentette: "komoly elemzésre" van szükség annak megállapítására, hogy az ország hány migráns befogadására képes. A politikus szerint ugyanis Klaus Johannis államfő csak pontos adatok birtokában kell majd az EU döntéshozóival tárgyalóasztalhoz ülnie Brüsszelben. „Ha a képességeinket meghaladó számú menekültet fogadunk be, abból csak rossz származhat" - tette hozzá.

A menekülteket az országban működő hat központ egyikébe viszik: Bukarestbe, Nagysomkútra, Rădăuţi-ra, Giurgiuba, Galacra vagy Temesvárra. Ott élelmet, szállást és konzuli segítséget kapnak. Az Európai Unió fejenként 6000 eurót folyósít Bukarestnek az ellátásukra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?