Részletek derültek ki a főpolgármester állítólagos megvesztegetéséről

Előre megjelölt bankjegyek segítségével bizonyítani tudják az ügyészek, hogy a szombat éjfél után őrizetbe vett Sorin Oprescu a lakásán vett át előre 25 ezer euró kenőpénzt egy közvetítőtől, egy önkormányzati intézményvezetőtől – írja a Mediafax.

Az összeg annak a 60 ezer eurós kenőpénznek az első részlete volt, amelyet az ügyben feljelentőként szereplő négy vállalkozótól kértek Oprescu számára a közvetítők. Az ügyészek szombat éjfél után megállították az egyik beosztottjához igyekvő főpolgármester autóját. Megmotozták, és előkerült a 25 ezer euró egy része, az előre megjelölt bankjegyekben. Az összeg másik részét Sorin Oprescu lakásán találták meg a vasárnapi házkutatáskor.

A főpolgármester tagadja, hogy kenőpénzt kapott vagy kért volna bárkitől is. Ügyvédje szerint az elöljáró azt állítja, hogy a 25 ezer eurót kölcsön kapta a közvetítőtől, és nem tudott arról, hogy megvesztegetőktől származott. A főpolgármester előzetes letartóztatásáról vasárnap éjfélig kell döntenie a bíróságnak.

Mint ismert, a vádhatóság szerint Oprescu egy jól szervezett hálózatban vett részt a bukaresti főpolgármesteri hivatalnál, amely azzal a feltétellel adott megbízási szerződéseket különböző cégeknek, hogy azok nyereségük egy részével megvesztegessék a városháza döntéshozóit. A kivitelező nyeresége 30-33-százalékát tarthatta meg, a többi a városháza tisztségviselőihez jutott, Oprescu tíz százalékos részesedést kért a szerződés összértékéből - olvasható a DNA vasárnapi közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?