Gabriel Oprea „minden kétséget kizáróan plagizált”

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes minden kétséget kizáróan plagizált a doktori disszertációjában – állapította meg a Bukaresti Egyetem etikai bizottságának elnöke.

Marian Popescu személyes véleményét fogalmazta meg a Mediafax hírügynökségnek. Kijelentése ellentmond az oktatási minisztérium fennhatósága alá tartozó Országos Etikai Bizottságnak azzal a döntésével, miszerint a politikus – akit az utóbbi időben kormányfőjelöltként emlegetnek – tisztességes úton szerezte a doktori címét.

A Bukaresti Egyetem professzora szerint ez nem igaz. Mint mondta, megvizsgálta Oprea doktori dolgozatát, és kiderítette, hogy a szerző több tucat oldalt másolt ki „egy az egyben” olyan forrásokból, amelyeket nem jelölt meg a disszertációjában.

A politikus a Bukaresti Egyetem jogi karán doktorált. A plágium vádjáról elsőként egy szabadúszó újságíró közölt alapos írást a HotNews portálon. A fővárosi felsőoktatási intézmény etikai bizottsága hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, ám a jelenlegi törvény szerint közjogi méltóságok esetén nem a doktori címet adományozó egyetem, hanem a kormánynak alárendelt Országos Etikai Bizottság tiszte megállapítani a plágium tényét.

„Mi még át sem küldtük nekik a következtetéseinket Oprea dolgozatáról, máris felmentette őt az országos bizottság a plágium vádja alól” – panaszkodott Marian Popescu, aki ezt az eljárást felháborítónak tartja, és törvénymódosítást sürget.

Mint ismert, korábban a Bukaresti Egyetem etikai bizottsága Victor Ponta miniszterelnök doktori disszertációjáról is megállapította, hogy plágium. A kormánynak alárendelt Országos Etikai Bizottság azonban másként döntött. Ponta mindenesetre végül lemondott a doktori címéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?