Másodszor is bíróság elé állították távollétében Markó Attilát

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Markó Attila volt RMDSZ-es képviselő és további hét személy ellen az Országos Ingatlan-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) által kifizetett kárpótlások ügyében – közölte kedd délután a vádhatóság.

Ez már a második bűnvádi per, amit Markó Attila ellen indított a DNA, az elsőben áprilisban történt meg a vádemelés. A DNA ezúttal is hivatali visszaéléssel vádolja a volt politikust, aki az állítólagos bűncselekményt az ügyészek szerint az ANRP keretében működő kárpótlási bizottság tagjaként követte el.

A vádirat szerint a Markó Attila és további öt vádlott a testület 2008. február 28-i ülésén egy hatalmas összegű kárpótlást hagyott jóvá a szintén vád alá helyezett Horia Simunak. Az összeget Hanu Alexandru Florin szakértő állapította meg, aki az ügyészek szerint jócskán felülértékelte az ingatlant. A DNA szerint a vádlottak „tudatosan” közel 70 millió eurós kárt okoztak a költségvetésnek.

A vádlottak mindegyike bírósági felügyelet alatt, házi őrizetben vagy előzetes letartóztatásban van. Markó Attila Budapesten tartózkodik, korábban európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. A pert a Bukaresti Táblabíróság tárgyalja.

Az RMDSZ volt politikusa az MTI-nek az első vádemelés után úgy nyilatkozott: nem kíván visszatérni Romániába, mert elveszette a román jogi eljárásokba vetett bizalmát, miután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, most pedig a DNA csupán azért küldi a bíróság elé, mert tagja volt a kártérítéseket megítélő bizottságnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?