„Vándormadarak” és „lógosok” a választási jelöltek között

Pártot váltó „vándormadarak", bűnvádi eljárás alatt lévő személyek, a parlamenti ülésekről rendszeresen hiányzó politikusok is akadnak szép számmal a decemberi választások képviselő- és szenátorjelöltjei között – derül ki a Közpolitikai Intézet (IPP) pénteken közzétett adataiból.

Az IPP elemzése szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által bíróság elé állított 22 honatya közül 9 próbálkozik újabb mandátum megszerzésével. A jelenlegi képviselők és szenátoroknak mintegy 62 százaléka (295 személy) újra jelölt.

A jelöltek között akadnak olyanok, akik alig vettek részt a parlament ülésein a 2008-2012-es törvényhozási ciklusban. A hiányzások tekintetében élen jár Crin Antonescu, aki az üléseknek mindössze a 11 százalékán vett részt. A Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnöke szenátori mandátum megszerzésével próbálkozik Teleorman megyében. A rendszeres hiányzók további toplistája: Ioan Ghise (PNL – 18 százalékos jelenlét), Viorel Hrebenciuc (PSD – 30 százalék), Relu Fenechiu (PNL – 36 százalék).antonescu-crin

Mandátum megszerzésével próbálkoznak olyan jelenlegi honatyák is, akiknek alig fűződnek törvények a nevükhöz. Az IPP szerint szép számmal akadnak – elsősorban az USL soraiban – olyan jelöltek, akik cégek ügyvezetői vagy igazgatói, s ha bekerülnek a parlamentbe, le kell mondaniuk vállalkozásaik irányításáról.

A december 9-i parlamenti választásokon összesen 2457 jelölt száll versenybe 315 képviselői és 137 szenátori mandátumért.

Kimaradt?