Biró Zsolt akár az RMDSZ listáján indulhat 2016-ban

Az RMDSZ Háromszéki Szervezete akár Biró Zsolt MPP elnököt is indítaná a háromszéki listán, hangzott el a 2016 az összefogás éve? címmel zajló beszélgetésen szombaton, a SIC Feszten.

A beszélgetésen Brassai Zsombor, a Maros Megyei RMDSZ elnöke, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt Elnöke és Bedő Zoltán, az EMNP Kovászna megyei tanácsosa vett részt, Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke moderálásával.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy az erdélyi magyarság megmaradása, gyarapodása és jóléte érdekében össze kell fogniuk a politikai pártoknak, ám ennek módjáról eltérő meglátásban beszéltek a meghívott politikusok. Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt Elnöke elmondása szerint “a magyar politikai pártok közt helye és ideje volt és van úgy a versengésnek, mint az együttműködésnek is, azonban az együttműködésre ma nagyobb szükség van".

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke kijelentette, az emberek azzal bízták meg vezetőiket, hogy Székelyföldön élhetőbb jövőt biztosítsanak, de ez mára már csakis az együttműködve, közös célok mentén munkálkodva jöhet létre. A hallgatóság részéről jövő kérdésre válaszolva Tamás Sándor elmondta, hogy a 2016. évben esedékes parlamenti választások alkalmával az RMDSZ Háromszéki Szervezete akár Biró Zsolt MPP elnököt is indítaná a háromszéki listán.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke konkrét, gyakorlati példát is hozott az együttműködésre, ugyanis Maros megyében a 2016-os választásokra készülve előválasztást tartanak, amely során rábízzák a magyar közösségre, hogy döntse el, ki lesz az a jelölt, aki után fel tud sorakozni minden magyar párt, mindezt az ellenségeskedés elkerülése végett teszik. “Az előválasztás erősíti azt a politikai összefogást, amelynek fontosságát ma nem lehet kétségbe vonni” – hangsúlyozta Brassai. 

A fiatalok közéleti szerepvállalásáról az előadók egyöntetű véleménye az, hogy szükség van az ifjúságra, az új nemzedék véleményének a megértőire, eljött a generációváltás ideje. Biztatták a fiatalokat, hogy merjék kinyilvánítani véleményüket, felvállalni azt, és kiállni emellett saját maguk érdekében. Bedő Zoltán, az EMNP Kovászna megyei tanácsosa kiemelte, hogy „a fiatalokat egyenlő félként kell kezelni”, viszont figyelni kell az eltérő érdeklődési körökre, hiszen azok eltérőek.

Az előadás végén a HÁRIT és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete között megszületett egy önkormányzati együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a felek egyetértenek abban, hogy a fiatalok érdekképviselete és érdekérvényesítése kiemelten fontos, valamint a 2016-os önkormányzati választások RMDSZ-es sikere mindkét szervezet közös célkitűzése, ezért megállapodtak abban, hogy a 2012-ben létrejött 100 tanácsost az önkormányzatokban mozgalom jövőben sem marad el, folytatják a megkezdett, közös munkát és támogatják az önkormányzati választások során továbbra is azt, hogy Háromszék minden településén a fiatalok szerepet kapjanak a döntéshozatalban.

Kapcsolódók

Kimaradt?