SIC Feszt: „az autonómia eszköz ahhoz, hogy jobban éljünk”

Értékek mentén zajlik az idei Sic Feszt második napja, ahol Tamás Sándor az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke tartott pénteken reggel előadást a fiatalok számára A MI autonómiánk témában. 

A témát azzal a kérdéssel vezette fel, hogy Mi az autonómia? Erre a résztvevő fiatalok interaktívan, sms-ben adtak sok érdekes választ az előadás elején. “Az autonómia, a közügyekben való kollektív döntés szabadsága”- mondta Tamás Sándor. Hozzátette, hogy jelenleg több, mint 11 uniós országban van területi autonómia. Azért fontos, hogy Székelyföld elnyerje a területi autonómiát, mert minden régióban, ahol eddig kivívták, jobban élnek az emberek.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az autonómia kérdésén belül számos fontos pont van, amire figyelni kell. Ilyen például a hivatalos nyelv, a pénzügyi kérdések, a nyelvi arányosság alakulása, a helyi hatáskörök és a székelyföldi románság kérdése.

Az autonóm Székelyföldön az adók 95%-a helyben maradhatna és nem a bukaresti államkasszába jutna, mint most. Azokban az intézményekben, amelyek most közpénzekből működnek, kötelező lesz a magyar és román nyelv ismerete és használata beszédben és írásban egyaránt. Az autonóm területet szabad döntéshozatal jellemezi, így a közügyi döntéseket nem Bukarestben hozzák, hanem helyben.

Kérdésre válaszolva azt mondta az elnök, hogy amit mindenki már ma megtehet az autonómiáért az az, hogy helyi termékeket fogyaszt, mert ezáltal a helyi termelőket támogatjuk.

“Az a célunk, hogy minél szélesebb körben ismertessük célkitűzéseinket, érthetővé tegyük mindenki számára, hogy a székelyföldiek számára az egyetlen jövőt biztosító megoldás az autonómia, erre volt jó alkalom a mai beszélgetés is” -  mondta végszóként Tamás Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?