Hányan tudnak a marosvásárhelyi előválasztásokról?

Június 20 – július 12. között felmérést készített a marosvásárhelyiek körében a Kvantum Research kutatóintézet, amelyben arra voltak kíváncsiak, hányan tudnak a marosvásárhelyi előválasztásokról. A felmérésből kiderült, a megkérdezettek közel fele nem is hallott róla. Az RMDSZ Maros megyei elöljárói szerint a konzultációk más eredményt mutatnak. 

Az adatok azt mutatják, hogy a megkérdezett 781 magyar nemzetiségű választópolgár többsége nem döntötte el, hogy melyik magyar politikusra szavazna szívesen a polgármesteri székért induló jelölt kiválasztását célzó előválasztáson. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezetteknek a 42,1 százaléka nem hallott arról, hogy az előválasztások megszervezésére készülnek.

A konzultációk más eredményt mutatnak

Múlt héten Brassai Zsombor és Soós Zoltán, az RMDSZ Maros megyei elnöke, illetve alelnöke sajtóreggelire hívta a marosvásárhelyi magyar újságírókat, ahol az előválasztás megszervezése volt az egyik fontos téma. Ott Brassai arról beszélt, hogy az általuk folytatott konzultációk alapján megállapítható, hogy a magyar lakosság 70-75 százaléka hallott az előválasztásról, 30-35 százaléka pedig azt is tudja, hogy azt mikor szervezik meg.

A Maszol megkeresésére Brassai Zsombor elmondta, folyamatosan konzultálnak a választópolgárokkal és az általuk készített felmérés alapján jutottak arra az eredményre, hogy a marosvásárhelyi magyarok zöme tud arról, hogy előválasztást szerveznek, egyharmada pedig azzal is tisztában van, hogy mikor kerül arra sor.

„Aki tud az előválasztásról, az részt is akar venni” – mondta az RMDSZ megyei elnöke, hozzátéve, hogy a megkérdezetteknek több mint a fele ismeri a jelölteket is.

A Transindexen bemutatott Kvantum Research kutatóintézet felmérése szerint a megkérdezettek 47,8 százaléka mondta azt, hogy nem tudja, ki lenne a megfelelő személy a polgármesteri tisztség betöltésére, illetve kit választana az előválasztáson induló RMDSZ-es Soós Zoltán, az EMNP-s Portik Vilmos és a civil szférából érkező Barabás Miklós közül. Soós a szavazatok 29,3 százalékát nyerné el, Portik 9,6 , míg Barabás 6,1 százalékot kapna.

Mikor indul a kampány?

A jelöltek kampánya az előválasztást megelőzően egy hónappal veszi kezdetét – válaszolta érdeklődésünkre Brassai Zsombor. Addig is mindenik jelöltnek lehetősége van, hogy az elovalasztas.ro oldalon ismertesse programját.

Az előválasztáson való részvételt regisztrációhoz kötötték, de mivel az nem nyerte el a lakosság bizalmát, akár az eltörlése is szóba jöhet – mondta Brassai. Hozzátette, eddig háromezren felüli azoknak a száma, akik regisztráltak. „Optimálisnak azt tartanám, amit Portik Vilmos mondott, hogy ha a marosvásárhelyi magyar választópolgároknak a 10 százaléka regisztrálna, ami hozzávetőlegesen ötezer főt jelent. De ennél jóval nagyobb azoknak a száma, akik részt vennének az előválasztáson” – fogalmazott Brassai.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?