Giurescu: nem én írtam a magyarellenes kiáltványt

Tagadja Dinu C. Giurescu akadémikus, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) képviselőjelöltje, hogy ő írta azt a napok óta interneten terjedő nacionalista kiáltványt, amely az RMDSZ parlamentből történő kiszorítására szólítja a román szavazókat.

Mint ismert, a kiáltvány szövegét az USL egyik kampányrendezvényén is felolvasták, a pártszövetség liberális társelnöke, Crin Antonescu pedig azonosult is az üzenetével. A románokat szavazásra mozgósító felhívást a kampány első napjaitól kormányzati alkalmazottak is terjesztik minisztériumok belső levelezési hálózatán.

A történész professzor a Mediafaxnak szerda este elmondta: nem tudja, hogyan került a neve az interneten terjedő kiadvány alá. giurescu

 „Határozottan tiltakozom, hogy olyan gondolatokat tulajdonítanak nekem, amelyek meg sem fordultak a fejemben. Miért ne jutna be az RMDSZ a parlamentbe? Természetes, hogy bejut, hiszen valamennyi felmérés szerint támogatottsága meghaladja az öt százalékot. Tévedett és szégyellje magát az, aki az RMDSZ kiszorítására felszólító szöveget megfogalmazta” – jelentette ki Giurescu.

A történész azonban elismerte: a kiáltvány átvette néhány olyan gondolatát, amelyet egy televíziós beszélgetős műsorban osztott meg a nézőkkel. „Ezen a beszélgetésen azonban egy szót sem ejtettem az RMDSZ-ről. Valóban szavazásra buzdítottam a lakosságot, de nem utaltam az RMDSZ-re” – állítja a történész.

Kovács Péter kampányfőnök szerdán jelentette be: az RMDSZ az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul panasszal Dinu C. Giurescu akadémikus „Az egészséges Romániáért" című kiáltványa miatt. {loadposition szeben}

Kimaradt?