Felfüggesztett börtönre ítélt elnöke lett a PSD-nek

Liviu Dragnea lett szerda délután a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke, aki a Victor Ponta miniszterelnök által támogatott Rovana Plumbot győzte le.

A PSD-ben azt követően szerveztek választást, hogy Victor Ponta a múlt héten bejelentette, visszalép a párt éléről amíg nem sikerül bizonyítania ártatlanságát az őt érintő korrupciós gyanúkat illetően. Ponta Plumbot nevezte meg utódául, de Dragnea, aki Ponta vezetése alatt a párt második embere volt, bejelentette: ő is versenybe száll az ideiglenes pártelnöki tisztségért. A PSD várhatóan ősszel tisztújító kongresszusán választ új elnököt. A Ponta által támogatott jelölt mindössze 18 voksot kapott, Dragnea 65 voksot gyűjtött.

Bukaresti elemzők számítottak Dragnea győzelmére azt követően, hogy egy nappal a választás előtt bejelentette indulási szándékát, úgy tartották ugyanis, hogy ügyvezető elnökként nagyon jó kapcsolatokat ápol a területi szervezetekkel, amelyeknek elnökei is állást foglaltak a szerdai pártelnök-választáson.

A szavazás után Dragnea és Plumb közös nyilatkozatban leszögezték, hogy a PSD megerősödött és egységesebb lett. Dragnea elsődleges céljai közé sorolta a parlamenti többség biztosítását a Ponta-kormány számára, hiszen mint mondta, a PSD célja továbbra is az, hogy kormányozzon. Ponta még a szavazás előtt távozott az ülésről. Ion Iliescu, a PSD tiszteletbeli elnöke is Dragneát támogatta, Valeriu Zgonea, a képviselőház szociáldemokrata elnöke is úgy nyilatkozott, hogy ebben a pillanatban Dragnea személye jelentette a legjobb megoldást a PSD számára.

Dragneát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

Májusban Dragneát egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte alapfokon a legfelsőbb bíróság a 2012-es - az akkori államfő leváltásáról kiírt - népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A korrupcióellenes ügyészség választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé Dragneát, akit azzal gyanúsítottak, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna. A PSD vezetősége akkor úgy vélte, hogy Dragnea nem követett el korrupciós bűncselekményt, hanem egy politikai döntés miatt ítélték el.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?