Elutasította Klaus Johannis a kormányfő miniszterjelöltjét

Elutasította szerdán az államfő a kormányfő jelöltjét a szállításügyi miniszteri tisztségre. Klaus Johannis azzal érvelt, hogy a képviselőház illetékes szakbizottsági elnökének, Mihai Fifornak nincs kellő tapasztalata a tárca vezetéséhez.

Az államfő felkérte Victor Pontát, hogy javasoljon újabb jelöltet a tisztségre. Mint ismert, egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében az elnök csupán egy alkalommal utasíthatja el a miniszterelnök jelöltjét egy adott tárca élére, a második javaslatot el kell fogadnia.

A miniszterelnök kijelentette, eleget tesz Klaus Johannis kérésének, és csütörtökön új jelöltet javasol. Megjegyezte: megszokta már Traian Băsescu mandátuma idején, hogy a politikai ellentáborhoz tartozó államfő elutasítja a miniszterjelöltjeit. Hozzátette, szerinte Johanninak nem áll módjában felmérni Mihai Fifor rátermettségét.

A szállításügyi miniszteri szék Ioan Rus lemondásával üresedett meg. A politikus azért távozott, mert sértő megjegyzést tett a külföldön munkát vállaló romániaiak családtagjaira.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?