Csoma Botond szerint Máté András minősíthetetlenül járt el

A sajtóból értesült a Kolozs megyei RMDSZ frissen megválasztott elnöke, Csoma Botond arról, hogy a szervezet korábbi vezetője, Máté András képviselő együttműködési megállapodás-javaslatot írt alá pénteken az MPP országos alelnökével.

Csoma a maszol.ro-nak azt mondta: szerinte elődje „minősíthetetlenül” járt el. A Kolozs megyei RMDSZ elnöke szerint Máté András akkor járt volna el a szabályzatnak megfelelően, ha az együttműködés szándékát előzőleg a Megyei Küldöttek Tanácsa és a Megyei Állandó Tanács is megvitatja.

„Nem csak arról van szó, hogy a képviselő nem értesített engem az együttműködési javaslatról. A legnagyobb gond, hogy ezt a megállapodást nem terjesztette a Kolozs megyei RMDSZ illetékes testületei elé” – jelentette ki Csoma Botond.

A megyei elnök megjegyezte: a megállapodási szándék nem zavarja, hiszen országosan is körvonalazódik az együttműködés az RMDSZ és az MPP között, és ez jövőre akár a helyhatósági választásokra is kiterjedhet.

A Kolozs megyei RMDSZ elnöke pénteken közleményt is kiadott ebben az ügyben. "Sajnálattal kell észrevennem, hogy Máté András Leventében, volt megyei elnökben továbbra sem tudatosul az, hogy az önjáró megoldások nem vezetnek eredményre, sőt mi több, gyengítik a Kolozs megyei RMDSZ kohézióját" – fogalmaz állásfoglalásában Csoma Botond..

Máté: Csoma már nem emlékszik

Máté András a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: nem érzi úgy, hogy hibázott volna. Tájékoztatása szerint az MPP-vel való együttműködés szándékáról már egy éve, a szervezet elnökeként tájékoztatta a Kolozs megyei RMDSZ illetékes fórumait. „Szerintem Csoma Botond erre akkor nem figyelt oda, amikor én vezettem a Megyei Állandó Tanácsot” – jegyezte meg.

Arra a felvetésünkre, hogy most egy friss kezdeményezésről, egy konkrét együttműködési megállapodásról van szó, a politikus kijelentette: „Országos politikusként, a szövetségi elnökség tagjaként minden programomról biztos nem kell beszámolnom egy megyei elnöknek”.

A Kolozs megyei RMDSZ-ben június 19-én történt vezetőváltás: Csoma Botond került Máté András helyére a szervezet élére. A parlamenti képviselő nem indult újabb elnöki mandátumért. Székfoglalójában Csoma Botond bírálta elődjét. 

FRISSÍTÉS - Kovács Péter: Máté helytelenül járt el

Helytelenítí a parlamenti képviselő eljárását az RMDSZ ügyvezető elnöke is. Kovács Péter a maszol.ro-nak elmondta: az RMDSZ megállapodáspárti, ám más politikai szervezetekkel az országos elnök vagy megyei elnökök tárgyalnak "a megfelelő szinten" az esetleges együttműködésről.

Az ügyvezető elnök szerint nem vezet eredményhez, ha az RMDSZ különböző tisztségviselői elkezdenek megegyezni az MPP eltérő szintű tisztségviselőivel. "Sehova nem vezet, ha egy parlamenti képviselő, jelen esetben Máté András tárgyal és nyilatkozgat a megállapodásról. Máté Andrásnak erre lett volna lehetősége éveken keresztül, amikor a Kolozs megyei RMDSZ elnöke volt, de ezt nem tette meg. Két hete már nem elnök, és olyan hatásköröket vont magához, amelyek a megyei elnököt illetik meg"  – jelentette ki Kovács Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?