Borbély és Dobre „fejét követeli” az államfő

Az államfő azt szeretné, hogy a képviselőház a hétvégén őrizetbe vett, majd szabadlábra helyezett Alin Trăşculescu képviselő letartóztatására vonatkozó ügyészségi kérés mellett a két volt miniszter, Borbély László és Victor Paul Dobre elleni bűnvádi eljárás ügyében is döntsön.

Ezt Mircea Toader, a Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőházi frakcióvezetője közölte a házbizottság hétfő déli ülése után. A testület azt tárgyalta, mikorra tűzzék napirendre a Trăşculescu letartóztatására vonatkozó ügyészségi kérést. Az alkotmány értelmében ugyanis a honatyákat csupán a parlament engedélyével lehet 24 óránál hosszabb ideig őrizetbe venni.victor-paul-dobre-laszlo-borbely

Traian Băsescu kérésére reagálva Victor Ponta miniszterelnök azt mondta: tudomása szerint az államfő nem a korrupcióellenes ügyészség vezetője, így nem kérheti a parlamenttől Borbély és Dobre ügyének tárgyalását.

Mint ismert, korábban a DNA már kérvényezte a képviselőháznál, hogy járuljon hozzá a Borbély László és Victor Paul Dobre elleni bűnvádi eljárás megkezdéséhez. A parlament beleegyezésére a két politikus esetében azért volt szükség, mert korábban mindketten miniszterek is voltak. A képviselőház szeptemberben elutasította a DNA kérését.

Kimaradt?