Crin Antonescu megszabadulna az RMDSZ-től

A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) számára a parlamenti helyek kétharmadának megszerzése a tét a december 9-i választásokon, hogy ne kelljen egyezkednie a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel az alkotmánymódosításnál – jelentette ki Crin Antonescu, az USL társelnöke egy szombati kampányrendezvényen.

„Minden szavazatra szükségünk van, mert a tét már nem az, hogy lesz-e ötven százalékunk plusz egy szavazat: a tét a parlamenti helyek kétharmada. Szükségünk van minden voksra, hogy ne függjünk, mondjuk az RMDSZ-től, amely ki tudja, milyen követelésekkel állhat elő, és feltételekhez kötheti az alkotmánymódosítás támogatását” – fejtette ki Sinaián, az USL Prahova völgyi jelöltjeinek bemutatása alkalmával a liberális pártelnök.

Az USL egyik bukaresti képviselőjelöltje, Dinu Giurescu akadémikus egy kiáltványt is megfogalmazott, amelyben 60 százalék feletti választási részvételre buzdítja a románságot, arra hivatkozva, hogy így az RMDSZ nem jutna be a parlamentbe, és nem „zsarolhatná" többé a koalíciós partnerségre szoruló román pártokat.huncrin masolat

Kelemen: már nem lepődöm meg Antonescun

Kelemen Hunor szombat este reagált Crin Antonescu kijelentésére. Az RMDSZ elnöke szerint nem szerencsés, hogy egy politikai szövetség abszolút többséggel rendelkezzen a parlamentben, továbbra is szükség van a kiegyensúlyozott képviseletre. 

A politikus emlékeztetett a '90-es évek elejére, amikor az akkor kormányzó pártnak abszolút többsége volt a törvényhozó testületben „Kellemetlen, szerencsétlen dolgok mentek végbe, ezek rendkívül negatív következményei akadályozták Románia fejlődését" – fogalmazott.

„Azt vettem észre, hogy az utóbbi időben Antonescu urat idegesíti és zavarja a magyarok jelenléte Romániában, és az a tény, hogy az RMDSZ jelen van a politikai porondon, viszont ez nem a romániai magyarokat vagy legitim képviselőit, hanem Antonescut minősíti" - vélekedett a politikus, aki megjegyezte, már nem lepődik meg Antonescu kijelentésein.

Ponta másképp látja

Az USL másik társelnöke, Victor Ponta másként ítéli meg az RMDSZ szerepét a román politikai életben. A kormányfő nemrégiben azt nyilatkozta: kívánatosnak tartja az RMDSZ parlamenti jelenlétét, mert így a romániai magyar kisebbség nem kerül a szélsőségesek befolyása alá.

„Lehet, hogy sokakat magamra haragítok, de én jó dolognak tartom, hogy az RMDSZ bent van a parlamentben. Romániának 1,6 millió magyar etnikumú állampolgára van, kívánatos a parlamenti képviseletük. Ha kiszorulnak a parlamentből, akkor ez a kisebbség a szélsőségesek befolyása alá kerül" – idézte az Agerpres Ponta szavait. {loadposition szeben}

Romániában az alkotmány módosításához a törvényhozók kétharmadának a támogatása és eredményes népszavazás szükséges. Az alaptörvény módosítását a közigazgatási régiók bevezetése és az államelnök jogkörének módosítása miatt szorgalmazza az USL.

A Szociál-liberális Szövetségnek a közvélemény-kutatások szerint jó esélye van arra, hogy a voksoknak legalább a felét megszerzi a decemberi parlamenti választásokon.

Kimaradt?