Őszire halasztották a Btk. tervezett módosításait

Négy héttel elhalasztotta a képviselőház jogi szakbizottság a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartási törvénykönyv tervezett módosításainak megvitatását – döntötte el kedden a testület.

Mivel június 30-án kezdődik a parlamenti vakáció, a jogszabályokat várhatóan csak az őszi parlamenti ülésszakban tűzik ismét naprendre – írja az Agerpres. A döntés követően a bizottság RMDSZ-es tagja, Máté András sérelmezte, hogy az igazságügyi miniszter nem vesz részt az üléseiken.

A bizottság napirendjén összesen 22 törvénymódosító tervezet szerepelt. Ezek a legfelsőbb bíróság elnöke, Livia Stanciu szerint „nagy horderejűek”.  A jogszabályokkal kapcsolatban kifejthetik véleményüket az igazságszolgáltatás intézményei is. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) hétfőn negatívan véleményezte a tervezeteket.

Elemzők szerint a keddi halasztás összefüggésben állhat azzal, hogy a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes a kormányból való kilépésüket helyezte kilátásba, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) „suttyomban módosítja” a két törvénykönyvet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?