Kelemen: a washingtoni határozat újraindíthatja a restitúciót

Kelemen Hunor szerint újraindíthatja a Romániában elakadt egyházi ingatlan-visszaszolgáltatási folyamatot az Egyesült Államok kongresszusi bizottságának a múlt héten elfogadott számon kérő határozata.

Az RMDSZ elnökét a képviselőház költségvetési bizottságának azzal a csütörtökön elfogadott határozatával kapcsolatban kérdezte az MTI tudósítója, amely felszólítja Románia kormányát és az amerikai külügyminisztériumot, hogy 90 napon belül készítsen jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az elkobzott romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében tett.

Kelemen Hunor emlékeztetett rá, néhány héttel ezelőtt azért utazott Amerikába, hogy tárgyalópartnereit meggyőzze: a biztonsághoz az emberi, a kisebbségi jogok és a tulajdonjog tiszteletben tartása is hozzátartozik. „Bizakodásra ad okot, hogy a reakció ennyire gyors volt” - jelentette ki az RMDSZ elnöke. „Ugyan a csodavárás nem politikai kategória, de bízom benne, hogy reális jelentés kerül a kongresszus elé, és remélem, hogy ennek hatására újraindul a restitúció” - tette hozzá.

Az RMDSZ elnöke optimista

Kelemen Hunor elmondta: Romániát a legfontosabb szövetségese kéri számadásra a restitúció tekintetében. Hozzátette, hinni szeretné, hogy ez számít. Arra a kérdésre, hogy felülírhatják-e az Egyesült Államok geopolitikai érdekei a számonkérés szempontjait, Kelemen Hunor optimizmusának adott hangot. Elmondta, az elmúlt évtizedekben ugyan sokszor volt példa arra is, hogy a katonapolitikai érdekek felülírták az egyéb szempontokat, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy a jogok kérdése nélkül nincsen tartós biztonságpolitika.

„Számtalanszor bebizonyosodott az elmúlt 40-50 esztendőben, hogy amikor az emberi jogokat, a kisebbségi jogokat, az alapvető demokratikus értékeket zárójelbe tették más, fontosabbnak tűnő problémák miatt, nem született tartós megoldás. Mindig vissza kellett térni az emberi jogokhoz, az alapvető értékekhez, amelyektől csak ideig óráig lehet eltekinteni” - jelentette ki az MTI-nek adott interjúban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A romániai magyar történelmi egyházak az elmúlt 25 év alatt a kommunista diktatúra idején államosított ingatlanaik csak mintegy felének a tulajdonjogát kapták vissza, de ténylegesen egyharmaduk került vissza a használatukba. 2010 után leállt a romániai visszaszolgáltatás folyamata, és 2014-ben egy bírósági ítélettel a református egyháznak már visszaadott sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét is újraállamosították.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?