„Kampányfeljelentés” három miniszter ellen?

Négy kormánytag került a köztisztségeket betöltő személyek vagyonosodásának vizsgálatára hivatott Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) látókörébe - közölte pénteken az intézmény.

A vizsgált kormánytagok között található Ovidiu Silaghi szállítási, Eduard Hellvig idegenforgalmi és Liviu Pop társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküliminiszter, valamint Sorin Dan Mihalache, a kormány főtitkárhelyettese.foto-sedinta-guvern-4

A hatóság szerint Silaghi nem tud igazolni 45 ezer eurót vagyonnyilatkozata alapján, és a hatóság az ennek megfelelő vagyonrész elkobzását kérte, ezt azonban csak bíróság rendelheti el.

Pop ellen hivatali visszaélés miatt feljelentést tettek az ügyészségen, mivel korábban ideiglenes oktatási miniszterként állítólag előnyben részesítette azokat a szakszervezeteket, amelyeknek egyik vezetője volt.

Hellvig és Mihalache azzal sértett törvényt, hogy májustól októberig kereskedelmi társaságokban is funkciót töltöttek be, ami a hatóság szerint összeférhetetlen a kormánytagsággal.

A kampánnyal magyarázzák

Mind a négy érintett a választási kampánnyal hozta összefüggésbe a feljelentéseket.

Eduard Hellvig pénteken sajtótájékoztatót tartott az ügyben, melyen megállapította, hogy az ANI választási kampányba kezdett. Elpanaszolta, hogy az ügynökség hivatalosan nem értesítette az ellene zajló vizsgálatról. Hangsúlyozta, hogy már 2005. január elsejétől nem dolgozik annál a cégnél, amelyről az ANI dokumentumai szólnak.eduard hellvig

Utóbb a fejlesztési miniszter az Antena3 hírtelevíziónak azzal magyarázta a „meghurcoltatását”, hogy a Nemzeti Liberális Párt főtitkáraként 2009-től Crin Antonescu pártelnök föltétlen hívének számít. „A lejáratásom célja az, hogy 2012-ben ne nyerjük meg a parlamenti választásokat és 2014-ben az elnökválasztásokat” – jelentette ki.

Liviu Pop a RFI-nek azt nyilatkozta, hogy politikai indíttatásúnak tartja az ANI eljárását, amely szerinte összefüggésben áll azzal, hogy a Szociál-Liberális Szövetség színeiben indul a választásokon Máramaros megye egyik szenátori választókerületében. „Nem véletlen, hogy hivatalosan ma kezdődik a parlamenti választási kampány” – fogalmazott Pop.liviu-pop

Ovidiu Silaghi azt állítja: dokumentumokkal tudja bizonyítani a vagyona eredetét, és ezeket az ANI rendelkezésére bocsátotta. „Támadhatatlan vagyok, ezért nyugodt lélekkel kezdem a választási kampányomat” – idézte a turisztikai minisztert az Agerpres.silaghi

Dan Mihalache perrel fenyegeti az ANI-t. „Disznóság, amit ez az ügynökség tesz. Az ANI politikai propagandát szolgáló intézmény, semmi köze nincs a jogállamisághoz” – mondta a Mediafaxnak a főtitkárhelyettes.dan-mihalache

Ponta: várjuk ki a végét

Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, hogy a vagyonosodást vizsgáló intézmény megállapításai a kormánytagok "jelenlegi tevékenységét nem érintik", de leszögezte: ha kiderül, hogy megalapozott a felmerült gyanú, az érintettek nem maradhatnak a kormányban.

Azt azonban megjegeyzte: "dubóziusnak" tartja a miniszterei ellleni vádakat. Maga is utalt arra: nem véletlen, hogy az ANI éppen a választási kampány első napjánlendült támadásba a kormány tagjai ellen.

Mivel foglalkozik az ANI? A vagyonvizsgáló szervet Romániában azért hozták létre, hogy segítse az ügyészséget a korrupció visszaszorításában. A hatóság csak megvizsgálja a vagyonnyilatkozatokat, és ennek alapján tesz feljelentést az ügyészségen, vagy egyszerűen megállapítja, hogy egy tisztségviselő funkciójával összeférhetetlen más posztot is betöltött. Ez utóbbi esetben az állami szerv jelentését az érintett megtámadhatja a közigazgatási bíróságon.

Cikkünk frissül

Kimaradt?