Blaga kicsi esélyt lát a kormány megbuktatására

Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint kicsi az esélye annak, hogy a parlament megszavazza majd a Victor Ponta kormánya elleni bizalmatlansági indítványt.

A szavazást várhatóan pénteken tartják. Blaga a Mediafax hírügynökségnek kifejtette, hogy a parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve kicsi az esélye annak, hogy a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, és ezzel megbuktassa a Ponta-kormányt, de bíznak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és annak kisebb koalíciós partnere, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) honatyáinak "választókkal szembeni jóhiszeműségében".

"Ha a parlamenti erőviszonyokat vesszük figyelembe, akkor azt mondanám, hogy nincs sok esélyünk, másrészt bízunk egyes kormánypárti politikusok választókkal szembeni jóhiszeműségében" - mondta Blaga, aki abban is bízik, hogy független honatyák és a RMDSZ törvényhozói is támogatni fogják a kormány megbuktatását.

Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden azt nyilatkozta: az RMDSZ honatyái a lelkiismeretük szerint szavaznak majd pénteken, de nem a bizalmatlansági indítvány ellen. Mint ismert, az RMDSZ több politikusa korábban nehezményezte, hogy a liberálisok nem egyeztettek velük a bizalmatlansági indítvány szövegéről, és nem tartották valószínűnek, hogy a külföldön élő román állampolgárok levél útján való szavazásáról szóló indítványt támogatni fogják.

 A Digi24 hírtelevízió szerint az ellenzéknek még több mint száz szavazata hiányzik a kormány megbuktatásához, és péntekig tárgyalásokat folytatnak, hogy minél több honatyát a maguk oldalára állítsanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?