Tăriceanu védte Pontát és bírálta az igazságszolgáltatást

Védelmébe vette Victor Ponta kormányfőt és bírálta az igazságszolgáltatás „túlkapásait” a miniszterelnök elleni bűnvádi eljárás parlamenti elutasítása után a szenátus házelnöke.

Călin Popescu Tăriceanu többek között arról beszélt, hogy a bírák és az ügyészek nem tévedhetetlenek, ezért szerinte nem kellene hogy problémát jelentsen az, ha a politikusok bírálják őket. „Az igazságszolgáltatás kritizálható, mint bármilyen más intézmény” – szögezte le.

A Ponta ügyében lezajlott szavazás kapcsán megjegyezte: a parlament az igazságszolgáltatástól eltérően egy demokratikus intézmény. A főügyészség voltaképpen egy félkatonai szervezet – tette hozzá.

„Én az erős és független igazságszolgáltatás híve vagyok, de az erőnek felelősséggel kell társulnia. Az ellenőrizetlen hatalom hajlamos a túlkapásokra. A parlament szerepe pedig az, hogy megakadályozza a visszaéléseket” – jelentette ki a képviselőházi szavazásról.

Mint ismert, korábban Tăriceanu többször is az igazságszolgáltatás állítólagos túlkapásai ellen emelt szót. Több szenátortársával együtt nyílt levélben követelte az államfőtől a legfelsőbb bíróság elnökének és a korrupcióellenes főügyésznek a menesztését az úgynevezett Rarinca-ügy miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?