„Rendkívüli horderejű” módosulásokat szenvedhet a Btk.

A kért 14 nap helyett csak egy hetet kaptak az igazságszolgáltatás érintett intézményei arra, hogy kialakítsák álláspontjukat a Büntető Törvénykönyv és a Büntető Perrendtartási Törvénykönyv tervezett módosításairól.

Erről a képviselőház jogi bizottsága döntött a keddi ülésén, amelyre meghívták a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség és a Legfelső Bírói Tanács (CSM) vezetőit is. A testület napirendjén összesen 22 törvénymódosító tervezet szerepel.

A CSM elnöke, Marius Tudose az ülésen azt kérte, hogy legalább 14 napjuk lehessen a tervezet tanulmányozására. Kérését elutasították. A bizottság elnöke, Ciprian Nica képviselő azzal nyugtatta meg, hogy egy hét múlva még úgysem fogadja el a testület ezeket a tervezeteket.

A legfelsőbb bíróság elnöke, Liviu Stanciu szerint „rendkívüli horderejű” módosításokat tartalmaznak a jogszabály-javaslatok, ezért nagyon fontos, hogy az érintett intézmények kialakíthassák álláspontjukat és megoszthassák egymással a véleményüket a képviselők elképzeléseiről.

Mint ismert, az ellenzék azzal vádolja a kormánypárti honatyákat, hogy a tervezett módosításokkal meg akarják nehezíteni az ügyészek munkáját.

Kapcsolódók

Kimaradt?