Victor Ponta sorsáról döntenek a képviselők

Nem indíthat bűnvádi eljárást az ügyészség Victor Ponta ellen a miniszterelnöki mandátuma alatt elkövetett feltételezett bűncselekmények miatt. A képviselőház többsége igennel szavazott arra a szakbizottsági jelentésre, amely elutasítja a vádhatóság kérését. Percről percre tudósítunk.

12.05: Röviddel a képiselőházi szavazás után Klaus Johannis államfő szokatlanul kemény szavakkal bírálta a parlamentet, és másodszor is lemondásra szólította fel az államfőt.

12.00: A PNL miniszterelnök-jelöltje, Cătălin Predoiu úgy értelmezte a képviselőház keddi döntését, hogy elkezdődött "a független román igazságszolgáltatás megsemmisítése", és a továbbiakban várható, hogy a Ponta által vezetett koalíció megpróbálja korlátozni az ügyészek eljárási lehetőségeit különböző büntetőjogi törvénymódosítások révén.

11.52: Victor Ponta "természetesnek" nevezte a szavazás végeredményét. "Hinni szeretném, hogy a kormány és a parlamenti s betartja az alkotmány előírásait" - tette hozzá.

11.40: Hivatalos: a 387 képviselőből 351 volt jelen az ülésen, a jelenlévők mindegyike leadta szavazatát. Az eredmény: 231 képviselő ellenezte, 120 képviselő támogatta a bűnvádi eljárás beindítását

11.32: Kiszivárgott az eredmény: 231 képviselő ellenezte, 120 képviselő támogatta a bűnvádi eljárás beindítását.

10.58: Elkezdődött a titkos szavazás. Az ülésvezető ismét elmagyarázta: a jogi bizottság jelentéséről kell véleményt mondaniuk a képviselőknek. E szerint ha az igen szavazatok győznek, akkor a képviselőház elutasítja az ügyészségnek azt a kérését, hogy bűnvádi eljárás indulhasson Victor Ponta ellen a mandátuma alatt elkövetett feltételezett bűncselekmények miatt.

10.44: Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt nevében felszólaló Ludovic Orban arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament döntése bejárja majd a világsajtót, eljut a nyugati kancelláriákba, Románia szövetségeseihez, és befolyásolja az ország nemzetközi megítélését. "Nem Victor Ponta bűnösségéről vagy ártatlanságáról szavazunk ma. Hanem arról, hogy betartjuk-e azt az alkotmányos elvet, miszerint a törvény előtt mindenki egyenlő. Arról szavazunk, hogy útját álljuk-e az igazságszolgáltatásnak" – mondta az ellenzéki szónok.

10.35: Victor Ponta a "védőbeszédében" azt mondta: a képviselőknek arról kell dönteniük, megengedhető-e, hogy egy testületileg hozott politikai döntést felülbírálhasson az hatalmi ágainak egyike. Arra utalt, hogy Dan Șovát annak idején a kormánykoalíció javaslatára a parlament nevezte ki miniszternek (lásd keretes írásunkat a Ponta elleni vádakról). Közölte azt is: a kormányt csak alkotmányos eszközökkel lehet leváltani. "Én egy bizalmatlansági indítvány nyomán lettem miniszterelnök, nem úgy, hogy Mihai Răzvan Ungureanu ellen bűnvádi eljrását indítottak" - utalt a 2012-es kormányváltásra.

10.28: Kelemen Hunor szövetségi elnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az RMDSZ képviselői „a kiegyensúlyozott igazságszolgáltatásra” szavaznak.

10.20: Ügyrendi vita alakul ki, amikor az ülésvezető Valeriu Zgonea bejelentette: az alkotmánybíróság döntése értelmében a képviselők nem az ügyészség kéréséről szavaznak, hanem a jogi szakbizottság korábban elfogadott jelentéséről. Mint ismert, a testület azt javasolta, hogy ne indulhasson bűnvádi eljárás Victor Ponta ellen. Ezért aki a titkos szavazáson igennel szavaz, azt támogatja, hogy NE indulhasson meg a bűnvádi eljárás.

10.17: Megkezdődött a képviselőház plenáris ülése. A teremben van Victor Ponta miniszterelnök is.

9.52: A képviselőház plenáris ülése 10-kor kezdődik, a parlamentbe várják Victor Pontát is, aki elmondhatja „védőbeszédét”. Korábban az államfő és a liberálisok is lemondásra szólították fel a miniszterelnököt, ám a kormányfő közölte: nem teszi meg ezt a lépést. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: a miniszterelnök jobban tette volna, ha lemond.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) beindította már a bűnvádi eljárást azoknál a vádpontoknál, amelyekkel korábbi ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják Victor Pontát. Ám az alkotmány szerint az államfő csak abban az esetben függesztheti fel tisztségéből, ha olyan bűncselekmények miatt indul ellene eljárás, amelyeket mandátuma alatt követett el. A vádhatóság szerint Victor Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Dan Șova szenátort miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?