Klaus Johannis a kormányfő lemondását kéri

A miniszterelnök lemondását kérte péntek délben Klaus Johannis. Az államfő a korrupcióval gyanúsított Victor Pontával tartott találkozója után tartott szűkszavú sajtótájékoztatót.

Az államfő elmondta, „lehetetlen helyzet" állt elő azáltal, hogy bűnvádi eljárás indult a kormányfő ellen. "A legrosszabb, amit most Romániával megtörténhet, az a politikai válság. Ezért felszólítom Victor Pontát, hogy mondjon le" – mondta a mindössze egyperces sajtónyilatkozatában Klaus Johannis.

Ponta nem mond le

A miniszterelnök Facebookon reagált Klaus Johannis felszólítására. „Tisztelem az államfő álláspontját, de mivel a parlament nevezett ki a tisztségembe, csak a parlament tud leváltani" – írta a közösségi oldalra Victor Ponta. Bejegyzésében a jogállamisággal összeegyeztethetetlennek és elfogadhatalannak nevezte, hogy a korrupcióellenes ügyészség "a parlament, a kormány és az állampolgárok fölött álljon".

A pártelnök-kormányfőt a Szociáldemokrata Párt (PSD) is védelmébe vette. Gabriela Firea szóvivő gyanúsnak nevezte, hogy a miniszterelnök ellen éppen az ellenzéki bizalmatlansági indítvány benyújtásának napján indult bűnvádi eljárás. "Victor Pontának semmi oka nincs lemondani. Elvégre nem az ügyészség kormányoz!” – szögezte le a szóvivő.

Mi történik most?

Az államfő az alkotmány szerint felfüggesztheti a miniszterelnököt, ha bűnvádi eljárás van ellene folyamatban a mandátuma idején elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt.  Victor Ponta ellen már beindult az eljárás az okirathamisítás, a pénzmosás és az adócsalás vádjában, mert ezeket a feltételezett bűncselekményeket ügyészek szerint még miniszteri mandátuma előtt követte el. Ám ezek miatt nem függeszhető fel.

Ez a lehetőség csak akkor adódik az államfőnek, ha a miniszterelnök ellen beindul a bűnvádi eljárás az összeférhetetlenség tárgyában is, mert ezt az állítólagos bűncselekményt már mandátuma idején követte el a gyanúsított. Mivel Victor Ponta  képviselő is, a bűnvádi eljárás lefolytatását a parlament alsóházának is jóvá kell hagynia. Az ügyészség pénteken kérte a képviselőház hozzájulását a bűnvádi eljárás elkezdéséhez. Az alsóház házbizottsága péntek délután dönti el, hogy mikor szavaznak az ügyészség kéréséről a képviselők.

Kapcsolódók

Kimaradt?