Mártírfaluvá nyilvánították a Bihar megyei Mezőbikácsot

„A Képviselőház plénuma szerdán egy ellenszavazattal fogadta el azt az RMDSZ-kezdeményezést, amely a Bihar megyei Mezőbikács települést a kommunista ellenállás mártírtelepülésévé nyilvánítja. A jogszabály egyfajta morális jóvátételt nyújt az állam részéről azoknak, akik életüket áldozták, vagy anyagi javaikat vesztették el a kommunizmus elleni küzdelemben” – tájékoztatott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a törvény kezdeményezője.

A Szövetség Bihar megyei politikusa elmondta, hogy hasonló státust élvez az Arad megyei Seprős település is, amelyet szintén mártírfaluvá nyilvánított a Parlament. Mint az ismert, Seprősőn 1949. július 31-án a kommunista rendszer ellen lázadtak fel az ott élők, két nappal később pedig Mezőbikácson történt meg ugyanez, ahol az akkori kommunista diktatúra nevében működő hatóságok által alkalmazott rendfenntartás négy emberéletet követelt, illetve tizenöt családot telepítettek ki.

Szabó Ödön kifejtette, hogy államnak kötelessége legalább morálisan enyhíteni a kommunista diktatúra által okozott sérelmeken: „Az RMDSZ célja az volt, hogy a jogszabály rendelkezzen arról, hogy a Bihar megyei Mezőbikácson is áldozatokat követelt a diktatórikus rendszer. A ma elfogadott törvény értelmében, idén már hivatalos keretek között is megemlékezhetnek a helyiek az 1949-es eseményekről, illetve a mai törvényt az állam egyfajta bocsánatkérésének is fel lehet fogni. Kezdeményezésünket számos román párt képviselője is támogatta”.

A Bihar megyei törvényhozó elmondta, hogy a jogszabály-tervezet kidolgozásához szükséges dokumentációs iratcsomót Fügedi Antal, Mezőbikács plébánosa gyűjtötte össze.

Kimaradt?