Kövesi és Stanciu fejét követeli az államfőtől a szenátus házelnöke

A korrupcióellenes ügyészség vezetőjének és a legfelsőbb bíróság elnökének leváltását kérte kedden az államfőtől Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök. Nyílt levelét pártjának több szenátora is aláírta.

A politikus azzal vádolja Laura Codruța Kövesit és Livia Stanciut, hogy a rácsok mögé juttattak egy ártatlan embert. A házelnök Mariana Rarinca esetére utalt, akit előzetes letartóztatásba helyezett a korrupcióellenes ügyészség, mert a vádak szerint megzsarolta a legfelsőbb bíróság elnökét.

A nő ellen Livia Stanciu feljelentetése nyomán indított eljárást az ügyészség. A gyanúsított fél évet töltött előzetes letartóztatásban, a Bukaresti Ítélőtábla pedig idén május 21-én jogerősen felmentette a vádak alól. Előtte alapfokon három év felfüggesztett börtönre ítélte a bukaresti törvényszék.

Tăriceanu nagyon súlyos túlkapásának tartja ezt az esetet. Nyílt levelében azt írja: alapos a gyanú, hogy Kövesi és Stanciu személyes céljaik elérése érdekében az igazságszolgáltatást egy ártatlan ember ellen fordították. A házelnök ezért kéri a Legfelsőbb Bírói Tanácsot, hogy indítson fegyelmi vizsgálatot ebben az ügyben.

A nyílt levélről beszámoló román sajtó emlékeztet arra, hogy a DNA korábban kérte a felsőháztól a Dan Șova szenátor letartóztatásának megakadályozásával kapcsolatos parlamenti jegyzőkönyveket és iratokat. Ügyészségi források szerint Călin Popescu Tăriceanu hatalmi visszaéléssel gyanúsítható ebben az ügyben.

Kimaradt?