Lemondott Liviu Dragnea közigazgatási miniszter

Lemondott pénteken a közigazgatási és regionális fejlesztési minisztérium éléről Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke, akit korrupcióért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a legfelső bíróság.

A PSD székházában tartott közös sajtóértekezletükön Victor Ponta pártelnök és kormányfő közölte, hogy a Klaus Johannis államfővel tartandó konzultációt követően javasol új kormánytagot Dragnea helyére.

Dragneát abban találta vétkesnek a bíróság, hogy politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az akkori államfő leváltásról rendezett 2012-es népszavazáson az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése végett, ami Traian Băsescu leváltásához vezetett volna.

2012 júliusában a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Băsescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Băsescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Ponta ironizálta az ítéletet

A bíróság ítéletét kommentálva Ponta azt mondta: az igazságszolgáltatás jelképesen egy politikai döntést marasztalt el. Ponta szerint a bíróság elítélte azokat, akik eldöntötték az államfő felfüggesztését, és valójában azt a 7,4 millió embert is, akik Băsescu menesztésére voksoltak. "Ezek után mindannyian azon gondolkodunk, hogyan tudunk anélkül választási kampányt szervezni, hogy voksolásra buzdítanánk az embereket" - jegyezte meg ironikusan a miniszterelnök.

Dragnea azt mondta, továbbra is ártatlannak tekinti magát, de tiszteletben tartja a bíróság döntését, és nemcsak a kormánytagságról mond le, hanem hétfőn a PSD ügyvezető elnöki mandátumáról is benyújtja lemondását a párt állandó irodájának. Dragneát és a 2012-es választási bizottságok több tucatnyi tagját a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata alapján ítélte felfüggesztett börtönre a bíróság.

A DNA szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat. Az első fokon meghozott ítélet ellen a legfelső bíróság egy másik bírói tanácsánál lehet fellebbezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?