Megválasztása óta először bírálta a Ponta-kormányt Klaus Johannis

Első ízben bírálta nyilvánosan Klaus Johannis, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt éléről novemberben megválasztott államfő Victor Ponta szociáldemokrata kormányát pénteken.

A gdanski győzelem napi ünnepségekről hazatérő Johannis repülőtéri sajtótájékoztatóján, riporteri kérdésekre válaszolva botrányosnak nevezte azt, ahogyan a kormány megszervezte az elektronikus egészségügyi kártyákra való áttérést. Rosszallóan beszélt arról is, hogy Ponta "saját szakállára" anélkül tett körutat a Perzsa-öböl országaiban, hogy vele előzőleg konzultált volna. Az alkotmány szerint a külpolitikában az államfőnek van meghatározó szerepe.

Az államfő a büntetőeljárás kormánypárti politikusok által kezdeményezett módosítását is bírálta, amely nehezítené a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését. Leszögezte, hogy nagyon rossz véleménye van minden olyan módosításról, amely fékezi a korrupció elleni harcot.

Johannis szerint ő továbbra is "intézményes" viszonyt ápol a kormányfővel, amelynek vannak "jó oldalai" is, de "zavaroktól" sem mentes. Elismerte, hogy már nem találkozik heti rendszerességgel Pontával, csak ha valamilyen konkrét ügyben egyeztetniük kell. A decemberben hivatalba lépett államfő eddig tartózkodott attól, hogy bírálja egykori riválisát, de - mandátuma elején adott interjúiban - nem titkolta, hogy szívesebben dolgozna együtt egy olyan kormánnyal, amelyet saját pártja alakít.

A hírtelevíziókban megszólaltatott politikai elemzők szerint Johannis hangnemváltása az ellenzéki liberálisoknak nyújtott politikai támaszként is értelmezhető. Jövőre parlamenti választások lesznek, és bár Johannis megválasztása pártját is népszerűbbé tette, a legutolsó felmérések szerint gyorsan apad a liberálisok előnye Ponta szociáldemokratáival szemben.

Kimaradt?