Kelemen: az RMDSZ nem mondott le az autonómiatervezetről

Az RMDSZ továbbra is tenni akar azért, hogy törvényt fogadtasson el a parlamentben Székelyföld területi autonómiájáról - mondta Kelemen Hunor, a szövetség újraválasztott elnöke az MTI-nek adott interjúban.

A politikus arra a felvetésre válaszolt, hogy az autonómiatervezet kérdése a hét végi kolozsvári kongresszuson nem került terítékre. Kelemen Hunor kijelentette, az lenne a legkönnyebb, hogy a jogszabályt már holnap beterjesszék a parlamentben, de ehelyett azt az utat választották, hogy előzetesen megpróbálják meggyőzni a román társadalmat a törekvés helyességéről, és elkészítenek egy sor szakpolitikai dolgozatot, amelyek szükségesek az autonómia kiteljesítéséhez.

Az RMDSZ elnöke cáfolta hogy ,,takaréklángra" tették volna a román társadalom meggyőzését. ,,Amikor bilincscsörgés föd el minden egyéb témát az országban, akkor nagyon nehéz felszínre hozni az ilyen, egyébként sokkal fontosabb ügyeket" - jelentette ki Kelemen Hunor.

Az újraválasztott elnök azt is elmondta, a kongresszus mottójául választott ,,újratervezés" jelentős változást fog eredményezni a szövetség politikai elitjének a felállásában. ,,A 2016-os választások talán az elmúlt választási ciklusok legnagyobb változásait fogják hozni" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy az ,,újratervezés" annak az elismerését jelenti-e, hogy korábban hibázott a szövetség, kijelentette: mindenki hibázik, a politikusok is. Úgy vélte azonban, hogy az RMDSZ esetében nem történt úttévesztés, csupán azt ismerték fel, hogy lemaradhatnak, ha nem tartanak lépést a változó társadalommal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?