Fogdában marad Gyergyószentmiklós polgármestere

Elutasította a Marosvásárhelyi Törvényszék Mezei János szabadlábra helyezési kérelmét, így a gyergyószentmiklósi polgármester továbbra is fogdában marad. Az ítélet ellen fellebezhet.

A politikus azt kérte, hogy a vizsgálati fogság kényszerítő intézkedését enyhítsék bírósági felügyeletre. Mezei János ellen január végén indult ügyészségi vizsgálat. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe is vette a polgármestert, de a bíróság elutasította az előzetes letartóztatási kérelmet. Helyette a bírósági felügyeletet és a polgármester tisztségéből való felfüggesztését rendelte el.

Utóbb a bírák az ügyészség kérésére kétszer is szigorítottak a kényszerítő intézkedésen: Mezei János előbb házi őrizetbe, majd ismét fogdába került. Az utóbbi döntést arra alapozva kérték az ügyészek, hogy a politikus továbbra is „polgármesterként viselkedett”, annak ellenére, hogy felfüggesztették tisztségéből.

Gyergyószentmiklós polgármestere ellen a székelyföldi város önkormányzata és Budapest 5. kerületének az önkormányzata által közösen létrehozott Monturist Kft. ügyvezetőjének a feljelentése alapján vizsgálódik az ügyészség.

Az ügyészség honlapján közzétett korábbi tájékoztatás szerint Mezei János 2013-ban adásvételi szerződést kötött egy céggel egy olyan 400 négyzetméteres - a Gyilkos-tó partján álló - telek eladásáról, amely nem volt eladható. A telek ugyanis a város apportját képezte a Monturist Kft.-ben.  

Kapcsolódók

Kimaradt?