Klaus Johannisnál lobbizott a Holzindustrie Schweighofer?

A Háromszékre is befektető Holzindustrie Schweighofer lobbijának hatására küldte vissza Klaus Johannis államfő a parlamentnek a módosított erdészeti törvényt – állítja Doina Pană képviselő.

A Ponta-kormány volt erdőügyi tárca nélküli minisztere szerda este a B1Tv-ben beszélt arról, hogy az osztrák fafeldolgozó óriáscég képviselői találkozót kértek tőle a mandátuma ideje alatt, ám ezt elutasította. Szerinte a Schweighofer mindvégig azon ügyködött, hogy megakadályozza az erdészeti törvény módosítását.

Az új jogszabály ugyanis a hazai kitermelőknek kedvez. A parlament által megszavazott jogszabály előírja, hogy egy gazdasági csoport piaci részesedése egy bizonyos fafajta kitermelésében maximálisan 30 százalék lehet. Az államelnöki hivatal többek között emiatt is utasította el a törvény kihirdetését. Az elnöki hivatal érvelése szerint ugyanis a gazdasági csoportok monopóliuma ellen bevezetett korlát negatívan befolyásolja a gazdasági versenyt.

Doina Pană az erdészeti törvény módosításának egyik kezdeményezője. A szociáldemokrata képviselő kedden levélben fordult Klaus Johannishoz, amelyben azt írta: tiszteletben tartja azt a jogát, hogy ne hirdesse ki a törvényt, de szerinte  a Holzindustrie Schweighofer képviselői az államfőt félretájékoztatták.

Kapcsolódók

Kimaradt?