A korrupcióellenes ügyészség kihallgatta a pénzügyminisztert

FRISSÍTÉS: Bűnvádi eljárás indult a pénzügyminiszter ellen, akit csúszópénz elfogadásával gyanúsítanak. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken kihallgatta Darius Vâlcovot.

Az ügyészség nem közölt részleteket arról, hogy miért és milyen ügyben vitték be kihallgatni a minisztert. Ugyanakkor a hírügynökségek tudni vélik, hogy Vâlcovot gyanúsítottként hallgatták ki, mégpedig olyan törvénytelen cselekményekkel kapcsolatban, amelyeket még tárcavezetői kinevezése előtt, Slatina város polgármestereként követett el.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja korábban két cikluson át vezette a Románia déli részén fekvő települést, ezt követően pedig szenátornak választották. A pénzügyi tárcát a decemberi kormányátalakítás során kapta meg. A minisztérium februárban jelentős adóemelést jelentett be.

FRISSÍTÉS: Az ügyészség péntek esti közleménye szerint a pénzügyminiszter ellen megindult a bűnvádi eljárás. Darius Vâlcovot azzal gyanúsítják, hogy polgármesterként a négyéves mandátuma alatt összesen kétmillió euró csúszópénzt fogadott el. Három órás kihallgatása után a politikus nem kívánt nyilatkozani a sajtónak arról, hogy miért hívták be az ügyészségre. 

Csak egyik a hosszas listán

Mint ismert, a korrupcióellenes hatóság az utóbbi hónapokban számos politikus ellen, valamint Victor Ponta kormányfő sógorával, egy prominens bíróval és a nagyváradi görög katolikus püspökkel szemben indított eljárást. Az ország 2012-ben megválasztott törvényhozóinak nagyjából hét százalékát ítélték el vagy vonták eljárás alá korrupció miatt.

Tavaly a DNA rekordszámú magas rangú politikus, 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag ellen indított nyomozást. A szervezet tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte: egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt.

Kimaradt?