Választási kannibalizmus Háromszéken

Sánta Imrét indítja képviselőjelöltnek Sepsiszentgyörgy választói kerületében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A bikfalvi református lelkész a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen szervezett 57 napos tüntetés és az október 4-i élőlánc szervezőjeként került a köztudatba.

santa

A néppárti jelölt éppen a Mikó-ügy egyik elítéltjével, Markó Attila kisebbségügyi államtitkárral szemben száll versenybe, akit az RMDSZ jelölt a képviselői tisztségre.

A jelöltbemutató sajtótájékoztatón Sánta Imre kifejtette: eddig autonomista civil szervezetekben tevékenykedett, és ezt szeretné képviselni a parlamentben is. Azért vállalta a néppárti jelöltséget, mert szerinte a Mikó-ügyben szervezett utcai tiltakozását az RMDSZ megpróbálta ellehetetleníteni, de végső elhatározásában az erősítette meg, hogy a Székelyföld autonómiája tervezetének parlamenti vitájakor az RMDSZ szenátorai vagy hallgattak, vagy meglógtak az ülésről.

Sánta Imre azt ígérte, hogy választási kampányában többé nem hivatkozik a Mikó-ügyre, amely szerinte össznemzeti ügy, és nem kell kampánytémává tenni. Ugyanakkor úgy véli, a Magyar Polgári Párt és a Székely Nemzeti Tanács vezetői és szimpatizánsai támogatják a választásokkor..marko-santa2

Markó: árt a Mikó-ügynek, ha kampánytéma

Markó Attila az MTI kérdésére elmondta, nem akar foglalkozni azzal, hogy kikkel kell megmérkőznie a választási versenyben, a kampánya pedig mindenképpen az emberek gondjairól szól majd. Az Etnikumközi Hivatalt vezető államtitkár úgy vélekedett: árt a Mikó-ügynek, hogy egyáltalán felmerül, legyen-e kampánytéma.

Hozzátette: nem tudja megígérni, hogy mellőzi a témát, hiszen folyamatban van a kollégiumépület visszaszolgáltatói elleni büntetőper, mely az érdeklődés középpontjában áll.

Kovács: megkérdőjeleződött Sánta őszintesége

Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter úgy véli, a jelölés elvállalása megkérdőjelezi a lelkész Mikó-ügy melletti kiállásának őszinteségét.  „Sánta Imrét nagyon sokan azért tisztelték Sepsiszentgyörgyön, mert mindenféle érdek nélkül kiállt a Mikó-ügy mellett. Ha egy párt jelöltjeként, pártkatonaként részt vesz a választási kampányban, saját kezűleg rombolja szét azt a tiszteletet, amit kivívott magának” – mondta a maszol.ro-nak a politikus.

A főtitkár felidézte Sánta Imre augusztusban mondott szavait: "Maradt még valami szent ezen a világon, amelyet nem sző át a politikai érdek hálója? Számomra a Székely Mikó Kollégiumért történő kiállás szent, igaz és tiszta." Kovács szerint jelöltetetésével a lelkész bebizonyította, hogy a kollégium iránti kiállása nem volt sem szent, sem igaz, sem tiszta. „Számomra feltevődik a kérdés: őszintén állt-e a lelkész hetekig a Mikó bejáratánál, vagy csak a választási kampányát készítette elő?” – nyilatkozta a politikus. (Írásunk a hirdetés után folytatódik) {loadposition mnk}

Facebook-vita a jelöltetésről

Sánta Imre indulásának híre előbb a Facebookon jelent meg, ahol a bikfalvi lelkész adatlapjára feltett fotó alatt többen sajnálkozva vették tudomásul a Mikó-ügyet civilként napirenden tartó Sánta "politikai bekebelezését". "Féltelek, kedves Sánta Imre! Vigyázz magadra. Félelmet olvasok le arcodról. "Ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz..." mondja a Szentírás. Mitől félsz, kedves lelkésztársam?" - írja Máthé Levente. Egy másik hozzászóló afölött sajnálkozik, hogy "felhasználják a Tiszteletes urat".

"Sajnos ez is azt bizonyítja, hogy hiteltelen választási kampány volt az 57 nap" - jegyzi meg egy másik posztoló.

A bírálatokra Sánta Imre a Facebook-oldalán ezt válaszolta: „Elkötelezett híve vagyok a székelyföldi területi autonómiának, amelyet ugyanolyan következetes kitartással akarok képviselni. Ehhez viszont eszközökre van szükség, mint amilyen ez a mostani jelölésem. A Néppárt ehhez ajánlott fel nekem intézményi támogatást. A kételyeket pedig azzal az üzenettel szeretném eloszlatni, hogy a küzdelem folytatódik, csak egy másik síkon”.

Az EMNP országos elnöke, Toró T. Tibor az alsó-háromszéki szenátori körzet jelöltje, a néppárt Felső-Háromszéken Dr. Kovács István állatorvost indítja szenátor jelöltnek. A kézdiszéki képviselői kerületben Johann Taierling vállalkozó az EMNP jelöltje, Erdővidék-Sepsiszék körzetben Derzsi Sámuel vállalkozó szeretne képviselő lenni, míg Orbaiszék-Bodzavidék képviselői körzetben Szakács Zoltán sepsiszentgyörgyi iskolaigazgatót jelöli a néppárt. A szórványmegyékben nem indít képviselőjelölteket az EMNP, mindössze szenátorjelölteket állítanak, mondta el hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Toró.

Kimaradt?