Visszakerülhet a fogdába Elena Udrea képviselő

Akárcsak két héttel ezelőtt, hétfő este a képviselők ismét megszavazták az alsóház hozzájárulását Elena Udrea előzetes letartóztatásához. A titkos szavazáson 170-en mondtak igent az ügyészség kérésére, 118-an nemet.

A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) politikusát az úgynevezett Bute-gála-dossziéban csúszópénz elfogadásával gyanúsítják, emiatt kérte ismét az ügyészség az előzetes letartóztatását. Korábban Elena Udreát letartóztatták már a Microsoft-dossziéban is. Hat napot ült fogdában, majd a legfelsőbb bíróság a fogvatartását házi őrizetre enyhítette.

A hétfő délutáni képviselőházi ülésen bírósági engedéllyel jelen volt Elena Udrea is, aki – akárcsak két hete – arra kérte kollégáit, hogy járuljanak hozzá a bűnvádi eljárás megkezdéséhez, de az előzetes letartóztatását tagadják meg. A politikus részletesen elmesélte, milyen megaláztatásokban volt része az elmúlt napokban, és beszélt az embertelen fogdakörülményekről is.

Udrea kijelentette, hajtóvadászat zajlik ellene, hiszen az ügyészek nem kevesebb mint négy bűnvádi eljáráshoz kérték a parlament hozzájárulását, s mind a négy ügyben le akarják tartóztatni. Elmondta, hogy módosítani kellene a büntetőjogi perrendtartáson, mert a vizsgálati fogság „tortúrájával” visszaélnek az ügyészek.

A politikust várhatóan kedden beidézik egy újabb kihallgatásra az ügyészségre, ezúttal a Bute-gála ügyében. Ha a vádhatóság úgy dönt, akkor ismét őrizetbe veszik, a 30 napos letartóztatását pedig már a legfelsőbb bíróságnak kell elrendelnie.

Kapcsolódók

Kimaradt?