Huszonötödik éves fennállását ünnepelte a bihari RMDSZ

Kelemen Hunor szövetségi elnök is részt vett azon a vasárnap esti gálaesten Nagyváradon, melyen 25. éves fennállását ünnepelte a Bihar megyei RMDSZ.

A nagyváradi színházban megtartott ünnepség a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd Kelemen Hunor szövetségi elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Felidézte: huszonöt évvel ezelőtt, 1990 januárjában-februárjában szinte egymástól függetlenül alakultak meg az RMDSZ-szervezetek, „az erdélyi magyarság is újjászületett”, felismerték, hogy valós politikai és érdekképviseletre van szükség, amely nem ideológiák mentén szerveződik.

A politikus szerint több szempontból is megvizsgálható az elmúlt 25 év. „Például úgy, hogy megnézzük,  honnan indultunk és hova érkeztünk, céljainkból mit valósítottunk meg. Ha holnap 25 évvel ezelőtt, február 16-án ébrednénk, akkor hiányozna 1400 magyar középiskola, 8000 ezer hektár visszaszolgáltatott terület, nem lehetne az újságokban magyarul leírni a települések nevét” – sorolta Kelemen Hunor.

Emlékeztetett arra is, hogy az 1993-ban az Európa Tanácsnak benyújtott dokumentumban szereplő három célkitűzésből kettő, a kulturális és regionális autonómia, illetve az állami magyar nyelvű egyetem nem valósult meg. +Jogállamot akartunk építeni, de Varga Gábor, Nagy Zsolt vagy Markó Attila elítélése nem erre mutat, és nem olyan államot akartunk építeni, amelyben  2014 február 14-én meggyalázhatják Aradon a Szabadság-szobrot. „Készek vagyunk a szövetséget újratervezni, újrafogalmazni” – mondta Kelemen Hunor.

Biró Rozália szenátor, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke Varga Gábor könyvéből idézett. E szerint 25 éve a szövetségben helye volt és van minden Romániában élő magyarnak, és az RMDSZ „kigyöngyözte” magából azokat, akik különböző tisztségekben vállalták, hogy a közösség gondjait s vállukra vegyék. A szenátor kiemelt köszönet mondott a tisztségviselők családtagjainak, feleségeinek, férjeinek és gyermekeinek azért, mert támogatták szerettüket munkájában.

A 24 Bihar megyei magyar polgármester mindegyikét köszöntötték a színházban, de – mint Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta – összesen kétszáz oklevél készült el azoknak, akik polgármesteri vagy alpolgármesteri tisztséget viseltek a szövetség színeiben.

Az oklevelet mellé három-három tulipánhagymát is kaptak a díjazottak, illetve Kelemen Hunor is. Egy-egy személyre szóló idézettel is meglepték el az ünnepelteket, ezeket Borsi Lóránt ügyvezető alelnök választotta ki. Szabó Ödön felolvasta a 24 idézetet (melyek szerzői között szerepelt Albert Einstein, Mahatma Ghandi, Márai Sándor és Esterházy Péter, de a Zsoltárok könyvéből is idéztek személyre szabott gondolatot).

A 24 polgármester (vagy képviselőik), azaz Balazsi József (Érsemjén), Bátori Géza (Bors), Barcui Barna (Vedresábrány), Beke László (Érszőlős), Béres Csaba (Székelyhíd), Bordás Károly (Értarcsa), Horváth Béla (Szalacs), Kelemen Zoltán (Biharfélegyháza), Mados Attila (Bihardiószeg), Matyi Miklós (Paptamási),Molnár József (Szentjobb), Nagy Gizella (Bihar), Nagy István (Érkörtvélyes), Nagy Miklós (Szalárd), Nyakó József (Érmihályfalva), Nyíri Sándor (Kiskereki), Pocsaly Zoltán (Margitta), Somogyi Lajos (Hegyközpályi), Sorbán Levente (Örvénd), Tripó István (Vámosláz), Török László (Nagyszalonta) Vincze Nándor (Tóti), Vékony Mihály (Érbogyoszló) Vitályos Barna (Hegyközcsatár) Biró Rozália szenátortól és Kelemen Hunor szövetségi elnöktól vehette át az okleveleket. Bátori Géza egy ezüstgyűrűt is kapott, ő ugyanis 25 éve Bors község polgármestere.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?