Ezt javasolja szerdán az RMDSZ Klaus Johannisnak

Szerdán ismét sorra fogadja Klaus Johannis pártok küldöttségeit. Az államfő a jövő héten kezdődő parlamenti ülésszak törvényhozási prioritásairól, többek között a választási törvény módosításáról tárgyal a politikusokkal.

Az RMDSZ küldöttsége délután háromkor ül egy asztalhoz az elnökkel. Kelemen Hunor szövetségi elnök a találkozót megelőzően az Agerpresnek elmondta, az RMDSZ a jelenlegitől eltérő, szintén vegyes választási rendszer bevezetését javasolja majd az államfőnek.

A szövetség elképzelése szerint a parlamenti mandátumok 60-65 százalékának a sorsa egyéni választókerületekben dőlne el, a többi honatya a pártok országos jelöltlistájáról kerülnének be a parlamentbe, a listákra leadott szavazatok arányában.

Kelemen elmondta, egyetért a parlament karcsúsításával: 318 fős (18 mandátum a nem magyar kisebbségeké) képviselőházat és 127 fős szenátust javasolnak. E szerint egyetlen megyének sem lehet 2-nél kevesebb szenátora.

Az RMDSZ ugyanakkor egyfordulós polgármester-választást javasol 2016-ra. Az sem lenne ellenére, ha a megyei tanács elnökét nem közvetlenül a polgárok, hanem az önkormányzati testület választaná meg. Kelemen közölte: a konzultáción ismertetik az államfővel a frankhitelesek megsegítésére vonatkozó elképzeléseiket is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?