Nem hagyta jóvá a bíróság Mezei János letartóztatását

Nem hagyta jóvá kedd este a bíróság Mezei János 30 napos előzetes letartóztatását, így a gyergyószentmiklósi polgármester szabadlábon védekezhet - tudta meg városházi forrásokból a tudósítónk.

"A polgármester még várja a bírósági papírokat, de az éjszakát már otthon töltheti" - nyilatkozta forrásunk. Mint ismert, Mezei Jánost hivatali visszaélés és zsarolás gyanújával vette őrizetbe hétfőn este a korrupcióellenes ügyészség (DNA). 

Az ügyészség honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint Mezei János 2013-ban polgármesteri minőségében egy olyan 400 négyzetméteres – a Gyilkos-tó partján álló - telek eladásáról kötött adásvételi szerződést egy céggel, amely nem volt eladható. A telek ugyanis a város apportját képezte a Budapest V. kerületével közösen létrehozott Monturist Kft.-ben, amelyben Gyergyószentmiklósnak 46 százalékos részesedése van. 

FRISSÍTÉS: A Marosvásárhelyi Táblabíróság a 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el a polgármester ellen. A bírósági felügyelet a hazaibüntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak időről-időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

Az ügyészség szerint a polgármester január 17-én felszólította a Monturist Kft. igazgatóját, hogy két napon belül nyújtsa be a lemondását. Azzal fenyegette meg a feljelentéssel élő igazgatót, hogy – amennyiben nem mond le tisztségéről – ellehetetleníti a gyergyószentmiklósi létét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?