Alkotmányellenes a harmadik Nagy Testvér-törvény

Alkotmányellenesnek nyilvánította szerdán az Alkotmánybíróság az információbiztonsági törvényt, amelynek kihirdetését korábban a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is sürgette.

A bírák kifogása az volt, hogy a jogszabályt nem véleményezte a Legfelső Védelmi Tanács, másfelől ellentmond az alkotmány magánélethez való jogról, a hatalmi ágak szétválasztásáról, illetve a párttatlan igazságszolgáltatáshoz való jogról szóló cikkelyeinek.

A törvény a Nemzeti Liberális Párt támadta meg tavaly az Alkotmánybíróságon. A jogszabályt decemberben fogadta el döntő házként a szenátus, és a PNL honatyái is megszavazták.

Mint ismert, a hatóságok a párizsi terrorcselekmények nyomán a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó újabb törvények elfogadását sürgették, de több civil szervezet úgy vélekedett, hogy ez sértené az emberi jogokat. A civilek által Nagy Testvér-törvényekként emlegetett három jogszabály egyike a szerdán alkotmányellenesnek nyilvánított törvény.

A másik két korábban hatályba lépett megfigyelési törvényt - a mobilszolgáltatókat érintő adatmegőrzési, illetve a feltöltőkártyák névtelenségét eltörlő jogszabályt - tavaly alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság.

Kapcsolódók

Kimaradt?