A hazai polgármesterek 17 százaléka váltott pártot 2014 őszén

Egy felmérés szerint a polgármesterek 17 százaléka váltott pártot azt követően, hogy a kormány 2014 augusztusában 45 napra felfüggesztette a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikk hatályát.

A közigazgatás és a közpolitikák kérdéseivel foglalkozó Expert Forum nevű bukaresti szakértői csoport felmérése szerint a 3180 polgármester közül 540-en éltek a pártváltás lehetőségével, akik közül 404-en a kormányzó Szociáldemokrata Pártba (PSD) igazoltak át. A szakértői csoport honlapján közölt tájékoztatás szerint az átigazolások aránya a polgármesterek körében volt a legnagyobb. A megyei önkormányzati képviselők 12,8 százaléka, a helyi önkormányzati képviselők 10,9 százaléka váltott pártot.

A területi statisztikából kiderül, hogy a pártváltás jelensége Kelet- és Dél-Romániában volt hangsúlyosabb, Erdélyben kevesebb esetben fordult elő. A Bukaresttől délre fekvő Giurgiu megyében a polgármesterek 73 százaléka, a moldvai Neamt megyében az elöljárók 49 százaléka igazolt más pártba. A legnagyobb veszteségeket az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a vele azóta egyesült Demokrata Liberális Párt (PDL) könyvelhette el. Előbbitől 248, utóbbitól 195 polgármester távozott. A „politikai migráció” jelensége alig érintette a magyar többségű Hargita és Kovászna megyét és a magyar pártokat.

Romániában a kormányzati támogatások politikai preferenciák szerinti elosztása miatt jelenséggé vált a polgármesterek áramlása a kormánypártok felé. Ezt a jelenséget próbálták korábban annak a törvénybe iktatásával visszaszorítani, hogy elveszíti mandátumát az a polgármester vagy megyei tanácselnök, aki kilép abból a pártból, amelynek jelöltjeként megválasztották. A települési vagy megyei önkormányzati testületek tagjai akkor is elveszítik mandátumukat, ha nem önszántukból távoznak pártjukból, hanem kizárják őket.

Ponta támogatottsága volt a tét

Laura Stefan, az Expert Forum szakértője szerint a kormány azért fogadta el a politikai migrációt 45 napra lehetővé tevő rendeletet, hogy a novemberi elnökválasztás előtt ezzel fokozza a baloldali Victor Ponta miniszterelnök kampányának a települési szintű támogatottságát. Mint ismeretes, a választást Victor Ponta elvesztette Klaus Johannissal, a jobboldal jelöltjével szemben.

Az alkotmánybíróság december közepén alkotmányellenesnek nyilvánította az átigazolást lehetővé tevő rendeletet. Laura Ștefan szerint megtörténhet, hogy a pártváltó elöljárók elvesztik a mandátumukat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?