Románia 2017-től a GDP 2 százalékát fordítja védelemre

Románia a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát fordítja honvédelemre 2017-től a jelenlegi mintegy 1,4 százalék helyett - ebben állapodott meg hétfőn Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal.

A megállapodás azon a konzultáción történt, amelyet az államfő kezdeményezett a parlamenti pártokkal a védelmi kiadások növelése érdekében. A megbeszéléseket követően Johannis bejelentette, hogy ebben a kérdésben megvan a szükséges egyetértés a pártok között. Nyilatkozatában utalt arra, hogy az ukrán válság teszi szükségessé Románia védelmi költségeinek növelését.

Mint mondta, a második világháború óta Európának és a NATO-nak a legnagyobb biztonsági válsággal kell szembesülnie azt követően, hogy egy ország önhatalmúlag átrajzolta az országhatárokat, utalva ezzel Oroszországra. Hozzátette: mindez Románia határánál történt, ezért Bukarest nem várhat másokra, hogy növeljék a régió biztonságát, hanem magának is lépnie kell hadseregének korszerű technikával való felszerelése érdekében.

Leszögezte: a rendszerváltozás óta először születik ilyen megállapodás a parlamenti pártok között. Hozzátette: arról is megegyeztek, hogy a GDP-arányos 2 százalékos védelmi kiadást a pártok minimális értéknek tekintik, és legalább tíz évig, azaz 2017 és 2027 között nem csökkenhet 2 százalék alá a védelmi kiadások aránya. Rámutatott: ez azért fontos, mert megteremtődik a kiszámíthatóság ennek az alapvető fontosságú ágazatnak a finanszírozásában.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök - aki pártja küldöttségét vezette - a megbeszélés után bejelentette, hogy kedden írják alá a pártok az egyezményt.

Kapcsolódók

Kimaradt?