Bogdan Diaconu feljelentette az ügyészségen Antal Árpádot

Feljelentette szerdán a legfőbb ügyészségen Bogdan Diaconu képviselő Antal Árpádot.

A szélsőséges blogbejegyzéseiről elhíresült politikus – aki nemrégiben bevallottan magyarellenes pártot alapított – panaszában a nemzetbiztonság veszélyeztetésével és gyűlöletkeltéssel vádolja Sepsiszentgyörgy polgármesterét a Szövetségi Képviselők Tanács legutóbbi ülésén mondott beszéde miatt, amelyről részletesen beszámolt a román sajtó is.

Mint ismert, Antal Árpád Marosvásárhelyen Frunda György, a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója közbenjárását kérte Victor Pontánál, hogy Kovászna megye prefektusa, Marius Popica hagyja abba a székely nemzeti szimbólumok és a magyar himnusz üldözését. „Ha ez nem történik meg, akkor Marosvásárhely fekete márciusa megismétlődhet Székelyföldön is” – mondta az SZKT ülésén a román sajtó szerint a polgármester.

Antal arról is beszélt, hogy az erdélyi magyaroknak szolidárisaknak kell lenniük a Mikó-perben felfüggesztett börtönre ítélt Markó Attila képviselővel, ugyanakkor kétségbe vonta a román igazságszolgáltatás pártatlanságát. „Ez a rendszer még szegényebbé teszi a magyarokat, hogy a szászok sorsára jussanak” – idézte az RMDSZ-es polgármester beszédét a panaszában Diaconu.

A képviselő a feljelentés szövegében megállapította, hogy Antal Árpád kijelentései a román alkotmány ellen irányulnak, mert megkérdőjelezik az alkotmány által oltalmazott nemzeti értékeket, illetve a jogállam egyik alapintézményét, az igazságszolgáltatást. „A tettet súlyosbítja, hogy Antal Árpád nem egyszerű állampolgár, hanem a szintén a román alkotmányra törő RMDSZ helyi szervezetének vezetője, választott önkormányzati vezető” – olvasható Diaconu panaszában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?