Inscop: Johannisban bíznak leginkább a romániaiak

Magasan vezeti a politikusok bizalmi indexét Klaus Johannis. A megválasztott államfőben még Mugur Isărescunál is jobban bíznak a romániaiak. A jegybanki kormányzót évek óta egyetlen politikus sem tudta lekörözni.

Az Inscop felmérése szerint a romániai 60 százaléka állítja azt, hogy bízik, vagy nagyon bízik Klaus Johannisban. A megválasztott államfő bizalmi indexe októberben még csak 35,2 százalékos volt. Mugur Isărescu a második helyen áll 45,7 százalékkal (októberben 42,6), Victor Ponta miniszterelnök pedig a harmadik helyre csúszott 26,1 százalékkal (októberben 38,7).

A többi ismertebb politikus bizalmi indexe a következő (zárójelben az októberi adat): Sorin Oprescu főpolgármester 23 (27,3), Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök 22,5 (30,7), Traian Băsescu államfő 20,7 (17,3), George Maior SRI-igazgató 19 (21), Mircea Geoană szociáldemokrata szenátor 18,2 (24,4), Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő 17,8 (16,5), Kelemen Hunor RMDSZ-elnök 4,8 (7,1) százalék.

Az Inscop igazgatója, Remus Ştefureac ezt úgy kommentálta: az elnökválasztás eredményének emocionális hatására módosultak ilyen nagy mértékben a politikusok bizalmi indexei. „A romániaiak jutalmazták Klaus Johannist és elmarasztalták a többi politikust. Azért ezeket az adatokat óvatosan kell kezelni, mert nagyon erős volt a választás eredményének érzelmi hatása” – mondta a szociológus.

Az ellenzék győzne a választásokon

Az elnökválasztás eredménye a pártok támogatottságát is jelentős mértékben módosította. E szerint ha most vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, az ellenzéki PNL-PDL szövetség (voltaképpen a két alakulat fúziójából létrejött új Nemzeti Liberális Párt) 41,7 százalékkal győzne, pedig októberben csak 31,8 százalékon állt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) köré tömörülő baloldali szövetség támogatottsága 38,8 (októberben 41,9), a Népi Mozgalom Pártjáé (PMP) 5,6 (októberben 6,4), az RMDSZ-é 5,1 (októberben 5,3) százalékos.

Az Adevărul által megrendelt közvélemény-kutatás november 27. és december 2-a között készült 1076 személy megkérdezésével, a hibahatára 3 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?