Gyulafehérváron mondott beszédet Johannis a nemzeti ünnepen

Gyulafehérváron ünnepelte Klaus Johannis megválasztott elnök december 1-jét, Románia nemzeti ünnepét, ahol beszédében a társadalom tagjai közötti bizalom erősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Johannis hangsúlyozta, hogy Romániának olyan nemzeti célokra van szüksége, mint pozíciójának erősítése Európában, a régiók közötti különbségek csökkentése, Európához való csatlakozása az infrastrukturális hálózaton keresztül, az oktatás színvonalának javítása és a közintézmények megreformálása.

Emlékeztetett, hogy négy év múlva a századik évfordulóját ünneplik ennek a történelmi pillanatnak, és a centenárium szükségessé teszi a nemzeti célok követését. A teljesítésükhöz mindenekelőtt a bizalom újrafelfedezése szükséges - mondta Klaus Iohannis, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

"Az állandó gyanakvás, a kétely, a félelem és a bizonytalanság eltávolítottak egymástól, azt tették, hogy ellenfelet lássunk abban, aki partner lehetett volna, távol maradtunk, holott aktívan részt vehettünk volna, tartózkodóvá tettek, miközben építhettünk volna, egyedül dolgoztunk, s közben csapatban dolgozhattunk volna" - hangoztatta a szónok.

A megválasztott államelnök a pártoknak is üzent. Kijelentette, hogy a politikai csatározásokon túl minden politikai erőnek az a kötelessége, hogy a nemzeti célokat kövesse. "A személyes célok nem kerekedhetnek felül a közös célokon" - hangoztatta. Hozzátette: az állampolgárokkal együtt ismét fel akarja fedezni a nemzeti egység gondolatát.

Gyulafehérváron az idén katonai parádét is tartottak, amit általában csak Bukarestben szerveznek meg. A fővárosban is megtartották a felvonulást, amelyen Traian Băsescu hivatalában lévő államfő vett részt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?