Băsescu nem hívja vissza a nagyköveteket

Nem a nagykövetek felelősek azért, hogy az elnökválasztáson torlódás alakult ki külföldi szavazóköröknél - mutatott rá  Traian Băsescu szerdán, kimondatlanul is elhárítva ezáltal Klaus Johannis megválasztott államfő felszólítását, aki az érintett diplomaták visszahívását kérte tőle.

Johannis hétfőn elfogadhatatlannak nevezte, hogy akár egyetlen román állampolgárt is megfosszanak a szavazás lehetőségétől, és az érintett nagykövetek visszahívását kérte azokból az országokból, ahol nem sikerült mindenkinek leadnia voksát. Băsescu beszámolt arról: Románia londoni, párizsi, római, berlini és madridi nagykövete a voksolás előtt írásban kérte a külügyminisztériumtól a szavazókörök számának növelését, de a tárca nem hagyta ezt jóvá.

Az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában rekordszámú, 380 ezer román állampolgár szavazott külföldön, de voltak, akiknek többórás sorban állás után sem sikerült voksolniuk. Ennek felelősségét magára vállalva kedden lemondott Teodor Meleșcanu külügyminiszter. Victor Ponta kormányfő Mihnea Motocot, Románia állandó EU-képviseletének vezetőjét jelölte a román diplomácia élére.

Băsescu közölte: semmi kifogása Motoc ellen, aláírta kinevezését, de beiktatását adminisztratív teendők hátráltatják. Megjegyezte: aláírta az RMDSZ által miniszterelnök-helyettesnek és kulturális miniszternek javasolt Hegedüs Csilla kinevezését is. Az ő beiktatására azért nem került sor szerdán, mert az elnöki hivatal közös ceremóniát szervez, amelyen mindkét új miniszter leteszi a hivatali esküt.

Băsescu szerdán üdvözölte, hogy a parlament - több hónapos huzavona után egyetlen nap alatt - elvetette az ellenzék által bírált amnesztiatervezetet, és kiadta az igazságszolgáltatásnak a korrupcióval gyanúsított törvényhozókat. Ezt Klaus Johannis megválasztott államfő és ellenfele, Victor Ponta miniszterelnök "közös kezdeményezésének" nevezte Băsescu.

A decemberben távozó elnök sajnálatát fejezte ki, amiért neki nem sikerült korábban rávennie erre a parlamentet, amelyet rendszeresen azzal vádolt, hogy a mentelmi jog mögé bújtatja a korrupt politikusokat. "Örülök, hogy a vasárnapi szavazás eredménye ráébresztette a román parlament tagjait, hogy nem állnak a törvények felett. Ha ezt hamarabb belátták volna, Románia ma a schengeni övezet tagja lenne" - jelentette ki Băsescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?