Egy héttel elhalasztották Johannis összeférhetetlenségi ügyét

A Legfelsőbb Bíróság november 25-re halasztotta a döntést abban a perben, amelyet az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) indított Klaus Johannis megválasztott államfő ellen. A döntés a legfelsőbb bíróság honlapján jelent meg, semmiféle indoklás nélkül.

A per zárt ajtók mögött zajlik és a bíráknak arról kell dönteniük, hogy az ANI panaszát napirendre veszik-e. 

A tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző korrupcióellenes hivatal, az úgynevezett Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tavaly közzétett jelentése szerint a nagyszebeni polgármesteri tisztséget betöltő Johannis megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor két önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsában is tagságot vállalt.

Az ANI jelentése ellen Johannis a gyulafehérvári táblabíróságon emelt panaszt, amely első fokon a polgármester javára döntött. Az ANI fellebbezése nyomán került a legfelső bíróságra az ügy. Romániában az alkotmány mentelmi jogot biztosít az államfőnek, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy ez kiterjed-e a megválasztott, de hivatalába csak később lépő elnökre is.

Így elvileg előfordulhat, hogy a november 16-án elnökké választott Johannist még december 22-e előtt - amikor átveheti hivatalát - a bíróság összeférhetetlenség miatt három évre eltiltja bármiféle választott tisztség gyakorlásától. Traian Băsescu államfő nemrégiben azt nyilatkozta, ez esetben meg kell ismételni a választások második fordulóját, a második és harmadik helyen végzett jelölttel. A jogászok véleménye megoszlik a kérdésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?