Victor Ponta: folytatjuk a kormányzást 2016-ig

Folytatni kívánja Victor Ponta a kormányzást 2016-ig a jelenlegi koalíció élén, az RMDSZ-t is beleértve. Az államfőválasztáson alulmaradt miniszterelnök ezt a vasárnapi forduló utáni első sajtótájékoztatóján jelentette be hétfőn.

A kormányfő ismét elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek, Klaus Johannisnak. Szerinte az államfőválasztás bebizonyította, hogy Románia konszolidált demokrácia, amelyben érvényesül a választók akarat. Victor Ponta megerősítette a vasárnap esti nyilatkozatát, miszerint miniszterelnök kíván maradni. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a választók bizalmat szavaztak szociálliberális koalíciónak, ezért 2016-ig miniszterelnök kíván maradni.

A miniszterelnök közölte, a kampány véget ért, ezért a kormány mielőbb munkához látna, s beterjesztené a parlamentbe a költségvetés tervezetét. Emellett a külföldön élő románok nehézkes szavazásából okulva új törvényt sürgetett, amely megoldaná ezt a problémát. Ehhez az ellenzék és Klaus Johannis segítségét is kérte.

Victor Ponta ugyanakkor a külügyminisztériumot az állam alapintézményének nevezte, és védelmébe vette Teodor Melescanut. Szerinte a külügyminiszter minden tőle telhetőt megtett és a törvény által megengedett „minden intézkedést” meghozott a külföldiek szavazásának megkönnyítésére.

Elutasítják az amnesztiatörvényt

A miniszterelnök szerint vasárnap a választók nagyon erős jelzést adtak a Szociáldemokrata Pártnak. „Egy darabig be kell fognunk a szánkat, le kell vonnunk a tanulságokat. A legnagyobb párt vagyunk, de a legtöbb ellenszavazatot is kapjuk” – fogalmazott. Csapatembernek nevezte Liviu Dragnea főtikárt, akinek lemondását több szociáldemokrata politikus is kérte hétfőn. „Az emberek, nem a politikusaink elvárásaihoz kell alakítanunk a pártot” – jegyezte meg.

Victor Ponta váratlanul bejelentette azt is, hogy kezdeményezi a parlament összehívását keddre. Azt szeretné ugyanis, hogy a törvényhozó testület utasítsa el az amnesztiatörvényt, vonja meg a korrupcióval gyanúsított honatyák mentelmi jogát. „Ez volt a választók kérése is” – magyarázta.

 

Kimaradt?