Szatmári RMDSZ-elnök: ez egy sikeres protest-szavazás volt

„Ez egy nagyon jól sikerült figyelmeztető szavazás volt” – kommentálta a maszol.ro-nak hétfőn Pataki Csaba szenátor, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke Klaus Johannis győzelmét, illetve azt, hogy megye szavazóinak kétharmada a nagyszebeni polgármesterre szavazott.

A politikus szerint vasárnap a protest-szavazatok győztek. „Az eredmény nem feltétlenül azt jelzi, hogy ilyen sokan támogatják Klaus Johannist, inkább azt, hogy az emberek így tiltakoznak a szociáldemokraták arrogáns, az ellenzéket teljesen leseperni akaró, korrupciókkal terhelt politikája ellen” – magyarázta.

Szatmár megyében nem csak a magyar és svábok lakta községekben, mint Csanálos, Mezőpetri, Ákos, Pusztadaróc, hanem a teljes egészében román lakosságú avasi falvakban is a nagy többség is a szász politikust támogatta, annak ellenére, hogy az ortodox egyház Victor Ponta támogatására buzdította híveit.

Kányáházán például 62 százalékban, Bikszádon 71, Komorzánban 78 ,Turcon 56 százalékban Johannis nevére nyomták a pecsétet. Szatmárnémetiben és Nagykároly 70, illetve 69 százalékban kívánta az elnöki székbe a jobboldali jelöltet.

Kimaradt?