Guttmann Szabolcs építészt beszéltettük Johannisról

Klaus Johannis szereti, ha nem mások döntenek helyette, ugyanakkor polgármesterként képtelen volt a magyarok iránti gesztusokra – így jellemezte a maszol.ro-nak az államfőválasztás győztesét Guttmann Szabolcs, aki nyolc éven át, 2000 és 2008 volt Nagyszeben főépítésze.

Guttmann Szabolcs 14 éve ismerkedett meg az akkor még a nagyszebeni polgármesteri-választáson induló Klaus Johannisszal. Megszólította az utcán, afelől érdeklődve, hogy ha nyer, lesz-e változás a belvárosi és városszervezési stratégiák terén? A jelölt bólintott, így Guttmann felajánlotta neki, hogy megismerteti vele Nagyszebent. Johannis maga is ebben a városban született, de nyitott volt a sétára.

A közös városnézés után egy német delegációval találkoztak, akiknek az építész szintén megmutatta volna a város feljavításra váró udvartereit, Johannis azonban azt mondta, ez még korai lenne. „Ez azt jelenti, hogy komolyan felmérte, mennyit és hogyan kell tálalni” – magyarázta Guttmann.

A további beszélgetések során megegyeztek abban, hogy a fennálló problémákat szakértői csoportnak kell megoldania, egy hónappal a találkozás után pedig csörgött a főépítész telefonja, így a terv megvalósult a 2000-es év végén. Az első négy év nehéz volt: a politikai erőviszonyok nagyon kiegyensúlyozottak voltak az önkormányzatban, így ebben az időszakban különböző stratégiákat építettek fel, de naprakész megvalósításokat keveset vihettek át.

„Amikor a belváros  jóváhagyása kapcsán állítottunk össze dokumentumot, Johannis azt mondta, nem gondolhatjuk komolyan, hogy ne az ő felségterülete legyen ez a kérdés, de ezt a játékszabályt be kellett tartani” – fogalmazott a főépítész. Hozzátette,  ez a momentum is mutatja, hogy Johannis szereti, ha nem mások döntenek helyette. A második polgármesteri mandátumában már önkormányzati többséggel a háta mögött egyértelmű döntéseket hozhatott meg, így a beruházásokra sor került.

Guttmann elmondta, sajnos 2008-tól Johannis egyre kevésbé hozta meg szakmai alapon a közigazgatási döntéseit, ezért el is távolodtak egymástól. Véleménye szerint Johannis úgy gondolhatta, hogy a problémákat egyszerűen ki lehet pipálni – bár a belvárosban bőven volt megoldanivaló. „Ez azért nem jó, mert ugyan rá tudunk mutatni az eredményekre, de arra nem, hogy milyen típusú adminisztráció vitte véghez a projekteket” – összegezte álláspontját.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte Johannis miért nem üzent a magyaroknak a kampány során, Guttmann Szabolcs egy történettel válaszolt: „a 2007-es nagyszebeni események (ekkor lett a város Luxembourg mellett Európa kulturális fővárosa – a szerk.) a multikulturalitásról szóltak, a városbejáratnál azonban csak román és német nyelven állt helységnévtábla. Amikor a magyar felirat hiányáról beszéltünk, Johannis válasza csak az volt, hogy ő a Nagyszebenből csak a „nagy”-ot irigyli”.

A főépítész elmondta, az államfő Klaus Johannistól azt várja el, hogy úgy kezdje el a munkáját az elnöki hivatalban is, mint polgármesterként, tehát bízza szakmai csoportokra a szakmai kérdéseket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?