Ponta elismerte a vereségét, gratulált Johannisnak

"Gratuláltam Klaus Johannisnak, a népnek mindig igaza van. Remélem, hogy azok is megértik ezt, akik az utcákon tüntetnek ellenem" – jelentette ki vasárnap este Victor Ponta. A miniszterelnök elismerte vereségét az államfőválasztáson.

Valamivel később Victor Ponta az Antena3 hírtelevízióban azt nyilatkozta: nem áll szándékában lemondani a kormányfői tisztségéről, továbbra is végzi a kötelességét miniszterelnökként. Arra a kérdésre, hogy miért olyan biztos a vereségében, a Szociáldemokrata Párt (PSD) párhuzamos szavazatszámlálási eredményére hivatkozott. "Kollégáim azt mondták, hogy minden eldőlt" – magyarázta.

A vasárnap este közzétett exit pollokból nem derült ki egyértelműen, hogy Ponta vagy Johannis győzött a választáson. A felmérések egyöntetűen szoros, de eltérő kimenetelű eredményeket jeleztek előre. Liviu Dragnea, a PSD főtitkára azonban elmondta: pártja párhuzamos, nem hivatalos szavazatszámlálása szerint 95 százalékos feldolgozottságnál Johannis a voksok mintegy 53 százalékát kapta, Ponta 47 százalékot gyűjtött.

Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje Facebook-bejegyzésben adta hírül támogatóinak hétfőn éjszaka, hogy győzött aromániai elnökválasztáson. "Győztünk! Visszafoglaltuk az országunkat!" - írta a közösségi portálon az ellenzéki jelölt, röviddel azt követően, hogy ellenfele, Ponta nyilvánosan elismerte vereségét. Johannis este kilátogatott a győzelmét ünneplő bukaresti tüntetők közé is.

Közben a Mediafax hírügynökség közölte: csaknem félmillió román állampolgár voksolt külföldön a romániai urnazárás időpontjáig, de a voksolás a Romániától nyugatabbra fekvő területeken helyi idő szerint 21 óráig folytatódik. Az első fordulóban 160 ezer román állampolgár szavazott külföldön: több mint 80 százalékuk jobboldali jelöltekre adta voksát.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?